Ocol al Pămintului făcut pe la Botoşani

Un cetăţean german vrea să işi cunoască toţi vecinii de-a lungul latitudinii de 48 grade şi a pornit din 2005 intr-o călătorie pe jos. In timp ce alţi conaţionali se pregătesc de pensionare la 60 de ani, German Schleinkofer parcurge 25 de kilometri pe zi, pentru a cunoaşte oameni. După opt ani in care a fost instructor de paraşutism şi 30 petrecuţi la catedră, bărbatul s-a decis in 2005 să călătorească de-a lungul Paralelei 48, pe care se află şi casa sa din oraşul Bad Worishofen. Antrenamentele au inceput cu drumeţii scurte in timpul liber sau de sărbători, pină la finalul anului reuşind să traverseze Germania parcurgind, in medie, cite 25 de kilometri zilnic. Anul următor a parcurs Franţa, in 2007 a ajuns in Austria, Slovacia, iar in toamna anului 2009 era la graniţa cu Ucraina. Pentru a-şi dedica cit mai mult timp mersului pe jos, Schleinkofer a renunţat la munca de colegiul unde preda hidroterapia, acum susţinind cursuri doar cind se odihneşte acasă.

"Eu ii consider vecinii mei pe oamenii care trăiesc pe această paralelă şi vreau să ştiu cit mai multe despre ei. Europa este un intreg şi nu ştiu foarte multe lucruri despre ţările din est", a declarat drumeţul.

Deşi o astfel de călătorie este destul de costisitoare, cetăţeanul german spune că nu şi-a planificat un buget exact, deocamdată utilizindu-şi economiile. Uneori este ajutat de soţie, care il mai aduce acasă cu maşina. Nu doreşte să aibă sponsori, deşi a avut citeva oferte, pentru a nu fi condiţionat să trimită anumite mesaje cetăţenilor pe care ii intilneşte. Vrea doar să fie el şi să stea de vorbă cu vecinii săi.

In judeţul Botoşani a intrat prin partea de nord şi pentru că nu a mai găsit locuri unde să innopteze, a fost nevoit să vină pină in municipiu. După o săptămină a ajuns pină la graniţa cu Republica Moldova. Pentru acest an şi-a propus să traverseze Republica Moldova şi a doua parte din Ucraina iar anul viitor vrea să termine continentul european şi să ajungă pină la graniţa cu Rusia.

Incepind cu anul 2011 va lua la pas America de Nord, de la est la vest.

Călătoriile vor fi descrise intr-o carte

In primăvara acestui an a inceput cea mai grea parte a călătoriei sale, traversind munţii Carpaţi in Ucraina. După trei săptămini in care a parcurs doar cite 10 kilometri pe zi, a ajuns la graniţa cu Romania. A intrat in ţară prin punctul de trecere a frontierei de la Siret şi prima noapte a stat in localitate unde s-a şi imprietenit cu un cuplu cu care intenţionează să işi petreacă sărbătorile de la sfirşitul anului in Delta Dunării.

Neamţul a ţinut să precizeze că a rămas impresionat de prietenia oamenilor simpli, dar şi a autorităţilor din judeţul Botoşani. A vizitat doar trei oraşe, Dorohoi Botoşani şi Săveni şi a mers prin toate muzeele pe care le-a intilnit.

După ce a mers peste 3.000 de kilometri, a căpătat experienţă, acesta ştiind că pentru a face faţă unui an de călătorie are nevoie de două perechi de ghete, un rucsac, sac de dormit, cort, echipament de gătit şi haine de "oraş". A invăţat limba engleză, franceză, iar acum se pregăteşte şi pentru limba rusă, insă in satele prin care trece se inţelege in cele mai multe cazuri prin semne cu oamenii.

Nu ştie cind işi va incheia călătoria şi nici ce va face după. Deocamdată işi ia notiţe pentru a scrie o carte despre drumeţia sa. "De-a lungul călătoriei, cel mai impresionant este contactul cu oamenii, mai ales cei din colectivităţile mici, unde toţi sunt curioşi să vadă ce fac şi de ce. Am cunoscut mii de persoane, am păstrat legătura cu ciţiva vecini şi pină acum nu am avut experienţe negative", a mai adăugat cetăţeanul german.