Anul 2008 a fost unul dezastruos pentru fabrica de tractoare din Botosani. Societatea a inregistrat pierderi de 1,14 milioane de lei, care se adauga la cele peste doua milioane de lei pierderi contabilizate in ultimii ani. Reorientarea productiei catre echipamente pentru macarale ar putea coincide cu relansarea financiara a societatii patronate de un consortiu indian prin intermediul unei firme din Cipru.
In 2008, veniturile totale ale firmei Forma SA au fost de 697.000 lei, 23% fata de 2007, iar cheltuielile totale au fost de 1,8 milioane de lei, respect 45% din cele ale anului fiscal 2007. Astfel, anul 2008 s-a incheiat cu o pierdere de 1,14 milioane de lei, aproximativ egala cu cea din anul anterior. "Cauza acestei situatii rezida in lipsa unui program de activitate, pe termen scurt, care sa fi permis luarea la timp a unor decizii cu efect, printre care si reducerile de personal", se arata in bilantul societatii Forma pe anul trecut. Totodata, la pierderile acumulate in anul fiscal 2008 se adauga si pierderile inregistrate in anii precedenti, in suma totala de 2,07 milioane de lei, si care trebuiesc acoperite conform prevederilor legale.
In prima parte a anului 2008, Forma a avut ca obiect principal de activitate fabricarea de masini si utilaje agricole, forestiere si sculerie, iar din luna mai a anului trecut principala activitate a devenit executarea si fabricarea echipamentelor de constructie si macarale.
In decembrie 2007 productia a fost oprita, iar intarzierea realizarii noii linii de productie a dus la cresterea pierderilor, la concedieri masive si la sistarea cheltuielilor societatii. Forma SA a inceput anul 2008 cu un numar de 65 de angajati, cu 43% mai putini decat la inceputul anului 2007. Pe perioada anului, societatea a concediat un numar mare al colectivului de muncitori, incheind anul fiscal cu doar 18 salariati.
Oficialii companiei botosanene explica declinul financiar din ultimii ani ca fiind o consecinta a evolutiei pietei nationale. "Consumatorul direct al produselor Forma, adica fermierii romani, dispare prin orientarea catre tractoare mai performante, chiar daca mai scumpe. Concurenta pe piata este foarte puternica si in crestere. In domeniul utilajelor, in afara concurentei interne, exista si o concurenta a utilajelor second-hand, care in unele domenii domina aproape complet piata. In domeniul macaralelor si al moto-stivuitoarelor concurenta este relativ stabila, in acest caz importurile din Turcia si China fiind o amenintare pentru ca piata este mai sensibila in ceea ce priveste pretul si in acelasi timp calitatea", precizeaza conducerea Forma in raportul de activitate.
Credite la banci, datorii la stat, creante la falimentari
In 2007, societatea a facut investitii cu aprobarea membrilor Consiliului de Administratie, investitii finantate din fondurile societatii. Plata facuta in aceste conturi a dus la datorii, mai ales la buget, penalitatile si dobanzile acumulate au inrautatit starea financiara a societatii. Dar, in 2008 firma a inchis o linie de credit de la o banca si a reusit sa-si achite datoriile la bugetul statului.
Forma a deschis in 2008 o linie de credit pe termen mediu in valoare de 158.000 de lei. Platile catre furnizori, cu o vechime mai mare de 30 de zile, totalizeaza 173.000 de lei, in scadere fata de 2007 atunci cand insumau 224.000 de lei. Datoriile la bugetul de stat sunt la nivelul de 25.883 lei, comparativ cu 283.000 de lei cat erau cu un an inainte. De asemenea, societatea a beneficiat de un aport al actionarului principal, in valoare de 885.000 de lei, folosit la plata dobanzilor si penalitatilor catre bugetul consolidat al statului, aport din care nu s-a restituit nicio suma.
Societatea are de recuperat creante in valoare de 363.247 de lei, dar are si datorii pe termen scurt in valoare de 3,3 milioane de lei, iar datoriile pe termen lung sunt in suma de 158.000 de lei. Societatea se afla in litigiu pentru recuperarea a 210.000 de lei de la patru clienti, respectiv doua firme din Brasov, una din Suceava si una din Baraolt. Toate cele patru firme au fost declarate falimentare. In perioada 1 ianuarie 2001 a�" 31 decembrie 2008, firma a distribuit dividende in valoare de 352.000 lei, insa doar din profitul anilor 2001-2002. La sfarsitul anului trecut, firma inca datora dividende in valoare de 66.900 de lei. La data de 31 decembrie 2008, activele societatii au ajuns la valoarea de 3,6 milioane lei, iar activul societatii era de 5,6 milioane lei, cuprinzand 38% active, 32% stocuri si 62% creante din totalul activ.
Sperante mari de la indieni
Societatea Forma si-a schimbat actionarii in urma cu trei ani, atunci cand omul de afaceri Ioan Seche si-a vandut pachetul de actiuni unui producator de macarale din India. Tranzactia s-a facut prin intermediul unei firme din Cipru, respectiv Frested Ltd. Ciprus, care a ajuns sa detina 90% din capitalul social al Forma. Sindicalistul Stefan Tarca, liderul CNSLR Fratia, spera ca investitiile promise de actionarul majoritar al firmei botosanene sa se concretizeze. "La inceput ne-au mintit si in loc de investitii au fost facute concedieri. Insa, lucrurile s-au schimbat. Dupa ce si-au achitat datoriile, patronii indieni au facut investitii pentru retehnologizare, pentru schimbarea liniei de productie si acum vor sa faca echipamente pentru macarale. Acum vor face si angajari si chiar daca pentru inceput nu vor angaja foarte multi oameni este deosebit de important pentru Botosani sa existe o firma activa in aceasta industrie, sa fie o firma care sa produca plus valoare", a declarat Tarca