Primăria Botoșani a făcut public raportul Curții de Conturi și neregulile constatate în activitatea instituției în anul 2014. Auditorii au imputat Revelionul pensionarilor organizat cu bani din bugetul local, pentru care s-a plătit 118.367 lei , dar și lucrările făcute în Parcul ”Mihai Eminescu”. Aici, spune Curtea de Conturi, au fost plătite, dar nu și executate, lucrări de peste 143.000 lei. Controlorii au mai constat că societatea Urban Serv a încasat în perioada 2012-2014 venituri estimate în valoare de peste 340.000 lei din tarife privind concesionarea locurilor de înhumare, acestea fiind înregistrate ca venituri proprii și utilizate integral de societate, lucru nelegal. Sumele încasate din concesionare și închirierea unor bunuri aparținând domeniului public constituie venituri la bugetul local. S-au mai constatat cazuri de utilizare gratuită a domeniului public.
Curtea de Conturi a imputat și auditul realizat de firma Pricewaterhouse Coopers Audit Srl Bucureşti, pentru care s-a plătit din bugetul local 146.899 lei. Auditul a avut ca scop efectuarea unei analize a activității economice de la Locativa și Urban Serv, iar specialiștii de la Curtea de Conturi spun că Primăria nu poate interveni în administrarea și conducerea societății.
Primăria a mai plătit 93.464 lei, în 2014, și firmei International Finance Corporation pentru servicii de consultanță privind reducerea cheltuielilor cu energia termică, iar Curtea de Conturi a considerat acțiunea ilegală.
”Orice acțiune este fundamentată de funcționari și specialiști. Noi ne dăm doar un aviz de oportunitate, dacă este oportună sau nu organizarea unui asemenea eveniment. Ca atare, inclusiv recuperarea unor posibile prejudicii, dacă se demonstrează într-o formă finală după ce noi vom contesta, și suntem acum în proces de contestare și vom merge și în proces în instanță pentru a ne apăra punctul de vedere, recuperarea se face tot de la cei care au fundamentat aceste soluții. Sigur că nu ne putem îndrepta asupra lor, pentru că discutăm de oameni care au salarii foarte mici, de oameni care vor să facă ceva pentru comunitate, mă refer aici o la colegii din administrație, și ar fi incorect și imoral ca să ne îndreptăm să recuperăm niște sume care din punctul lor și al nostru de vedere sunt legal cheltuite și angajate”, a spus Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
Edilul spune că în alte orașe din țară se întâmplă aceste evenimente și sunt suportate din bugete locale, în timp ce la Botoșani s-au imputat sumele alocate din bugetul local.
”Există acolo o altă interpretare a Curții de Conturi? Nu există un punct de vedere unitar la nivel național referitor la aceste evenimente. Punctul de vedere al auditorilor a fost legat de formă, nu de fond”, a mai spus Portariuc.
Primarul a menționat că toate sumele imputate se încadrează în acel 0,1% din total buget municipiu pe un an de zile. Suma imputată se ridică la 200.000 lei, la un buget al municipiului Botoșani de peste 2000 miliarde lei.