Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani in perioada premergătoare sărbătorilor pascale, pentru a preintampina apariţia unor toxiinfecţii alimentare avand in vedere creşterea consumului de alimente de origine animală şi nonanimală in această perioadă, are in vedere o serie de măsuri, inspecţii şi controale care să limiteze producerea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor de origine animală şi nonanimală in unităţi sau spaţii ce nu sunt autorizate/aprobate/inregistrate sanitar veterinar . In acest sens s-a dispus :
– controale permanente in targuri şi oboare, pieţe ocazionale unde ar putea exista posibilitatea comercializării de produse de origine animală şi nonanimală in condiţii şi locaţii ce nu corespund din punct de vedere legislaţiei sanitare veterinare, de către persoane ce sacrifică miei şi vand ocazional carne de miel fără a fi controlată sanitar veterinar şi la care nu se poate stabili trasabilitatea produselor comercializate;
– controale in unităţile autorizate/aprobate/inregistrate sanitar veterinar, in special cele ce comercializează carne, ouă, branzeturi, pentru a verifica transportul, depozitarea şi valorificarea produselor de origine animală şi nonanimală;
–controlul permanent in pieţele agroalimentare din Botoşani, Dorohoi, Săveni, Darabani prin medicii veterinari de la Circumscripţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor, a tuturor persoanelor ce valorifică, conform Ordinului ANSVSA nr. 13/2009 produse de origine animală şi nonanimală prin vanzarea directă sau vanzarea cu amănuntul
– controlul permanent in abatoare a condiţiilor de bunăstare in timpul transportului la animalele destinate sacrificării, respectarea condiţiilor de protecţie a animalelor şi păsărilor pe perioada sacrificării, depozitarea şi transportul produselor de origine animală către comercianţi, putand astfel stabili trasabilitatea produselor de origine animală de la fermă la farfuria consumatorului ;
– controlul certificării animalelor cu destinaţia sacrificare in abatoare sau vanzare in targuri şi oboare, precum şi certificarea produselor de origine animală şi nonanimală.