Un bărbat din comuna Volovăţ judeţul Suceava, ajuns la vârsta de 68 de ani, care se plasează cu uşurinţă printre criminalii cei mai feroce pe care i-a avut România în istoria recentă, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, în luna aprilie a acestui an, la 22 de ani după ce a comis primele crime, victime fiind soţia şi fiul său.
Povestea lui Toader Covali este una realmente incredibilă, care spune multe despre ce poate face un om bolnav atunci când sistemul judiciar nu ia măsurile necesare pentru a-l izola la timp. Victimele lui Covali au fost soţia sa, fiul său, concubina pe care a avut-o ulterior la Spitalul de Psihiatrie Iaşi, dar şi o asistentă care a avut ghinionul de a se afla în faţa sa într-un moment de nebunie.
Umbla gol prin curtea casei sale, pe lângă elevii de la şcoala din Volovăţ
Pe 9 aprilie 2015, Judecătoria Botoşani a admis sesizarea Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată, din Penitenciarul Botoşani, a condamnatului Toader Covali. Judecătorii au acceptat propunerea după ce, timp de mai mulţi ani de zile, cererile de eliberare condiţionată au fost respinse.
Ajuns acasă, la Volovăţ, unde nu îl mai aştepta nimeni, bărbatul a înspăimântat întreaga comunitate.
Primarul comunei Volovăţ, Ioan Vicol, a declarat:„Probabil că acasă nu a mai urmat tratamentul, iar problema lui psihică s-a agravat. Avea un comportament ciudat, vocifera de unul singur şi umbla gol prin curtea casei şi chiar pe drum. Reprezenta un mare pericol public pentru comunitate, mai ales că locuinţa lui este lângă şcoală, iar toată ziua treceau copii pe lângă el”.
Primarul a explicat că la Volovăţ mai locuiesc fraţi ai criminalului, însă aceştia nu şi-au asumat responsabilitatea de a avea grijă de el.
Internat la Spitalul de Psihiatrie Iaşi. Cât va rămâne acolo nu se ştie
În urma sesizărilor făcute la Postul comunal de Poliţie Volovăţ şi la Poliţia municipiului Rădăuţi, oamenii legii au luat legătura cu autorităţile responsabile, aducând argumente clare că acesta nu poate rămâne acasă, singur, fără supraveghere.
La începutul lunii iunie, Toader Covali a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Grajduri de la Iaşi. Aici urma să fie expertizat psihiatric, pentru a se stabili în ce stare se află şi dacă se va mai întoarce vreodată în libertate. Pentru că a fost eliberat condiţionat, bărbatul poate rămâne internat doar dacă se va constata că starea sa de sănătate reprezintă un pericol public.
Cum şi-a ucis soţia şi fiul: „M-am enervat, am pus mâna pe topor şi i-am crăpat capul”
Bărbatul, care în perioada în care se afla sub tratament avea un comportament aproape normal, şi-a spus povestea vieţii, aşa cum o înţelegea el, în 2008, în faţa unui reporter al ziarului Click.
Seria crimelor comise de Toader Covali începe în anul 1993. De profesie şofer, bărbatul era căsătorit cu o femeie, Maria, cu care a avut doi băieţi şi o fată.
Prima victimă a bărbatului a fost chiar soţia sa. Supărat că nu poate pune mâna pe o moştenire care credea că i se cuvine, bărbatul s-a apucat de băut. Sătulă de atitudinea agresivă a soţului, femeia l-a ameninţat într-o seară că-l duce la Psihiatrie. Cuvântul Psihiatrie i-a înnegrit minţile bărbatului.
„M-am enervat, am pus mâna pe topor şi i-am crăpat capul. Cum putea soţia mea să spună că eu sunt nebun. Nu am fost nici o clipă nebun, ştiam foarte bine ce fac şi că am dreptate. Am iubit-o foarte mult. Însă eu m-am ghidat după o vorbă: femeia te urcă, femeia te coboară şi tot femeia te omoară. Decât să mă omoare ea, adică să mă interneze la Socola, mai degrabă am ucis-o eu. A fost o greşeală”, le-a povestit ziariştilor Toader Covali, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.
Unul dintre băieţi, Viorel, în vârstă de 16 ani, era acasă în momentul în care tatăl i-a omorât mama. Deşi era fiul său, l-a eliminat pentru că a asistat la crimă.
“Viorel îmi era mai drag ca lumina ochilor. Dar nu mă simt vinovat pentru moartea lui. Viorel a dat cu capul în topor. Eu am ieşit nervos din casă şi am vrut să-l împing, nu să-l omor”, şi-a continuat povestea halucinantă bărbatul.
Iubita de la Psihiatrie, omorâtă pentru că pleca acasă
Deşi prins, seria crimelor comise de Toader Covali nu s-a încheiat. De aici încolo se poate vorbi şi de alţi vinovaţi de crime, nu doar de cel care le-a comis efectiv.
Declarat fără discernământ de medici, bărbatul a fost internat la Secţia de la Grajduri a Spitalului Socola din Iaşi. Aici avea să comită un dublu asasinat. Se îndrăgostise de o femeie abia trecută de 30 de ani. În timp relaţia lor devenise foarte apropiată, aşa că cei doi au fost lăsaţi să locuiască în aceeaşi cameră a spitalului. În 1996, aflând că rudele vin să o ia acasă pe femeie, a omorât-o cu cruzime. Anchetatorii au stabilit, la acea vreme, că bărbatul nu a suportat gândul că va rămâne singur.
“Am iubit-o foarte mult şi urma să mă căsătoresc cu ea. Nu era nimic ilegal în asta. Înainte de a veni rudele să o ia acasă am ucis-o, pentru că ea m-a provocat şi a pus cuţitul pe masă”, şi-a continuat povestea Covali.
A omorât o asistentă şi a înjunghiat mai multe bucătărese
După ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit femeii, bărbatul nu s-a oprit. A intrat în camera de gardă şi le-a atacat pe asistentele medicale şi bucătăresele care i-au ieşit în cale. O tânără de 29 de ani, asistentă medicală la spital, a fost şi ea înjunghiată mortal de asasin. Bărbatul a intrat apoi în bucătărie şi a înjunghiat mai multe bucătărese, fiind imobilizat în cele din urmă.
„O cunoşteam din vedere pe asistentă, dar eram sub influenţa medicamentelor şi nu mai ştiu de ce am ucis-o”, a mai povestit în 2008 bărbatul. După ce a comis şi aceste două crime, Covali a primit condamnare pe viaţă, fiind închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.
Închisoarea pe viaţă, considerată o pedeapsă prea aspră
La puţin timp, în 2007, Tribunalul Iaşi i-a înlocuit pedeapsa închisorii pe viaţă cu 25 de ani de detenţie. Conform legii penale din România, după executarea a mai mult de jumătate din pedeapsă bărbatul a avut dreptul să ceară eliberarea condiţionată. Nu a făcut absolut nici o problemă în penitenciarele în care a fost închis, a urmat tratament pentru problemele medicale, astfel că acum două luni de zile instanţa nu a mai avut motive să respingă din nou cererea de eliberare condiţionată.
Punea totul pe seama unor greşeli şi aştepta să fie eliberat
Cum fac mai toţi criminalii, în închisoare bărbatul s-a apropiat brusc de Dumnezeu, cartea lui preferată fiind Biblia, pe care o ţinea tot timpul sub pernă. În 2008, bărbatul spunea că speră să mai vadă lumina zilei din libertate.
“Am îmbătrânit în puşcărie. M-am gândit de multe ori la ceea ce s-a întâmplat şi acum îmi pare rău, dar consider că totul a fost o greşeală. Pe toţi patru i-am omorât din greşeală. Acum îmi dau seama că nu trebuia să greşesc”, se căia Covali în 2008. Şapte ani mai târziu s-a întors acasă, e drept pentru puţin timp. Rămâne de văzut dacă vreun medic îşi va mai asuma responsabilitatea de a-l lăsa în libertate pe Toader Covali.
Sursa: Monitorul de Suceava