Dezvaluiri in dosarul traficului de persoane: Peste 100 de botosaneni vinduti ca sclavi la ucraineni

Magistratii Tribunalului Botosani au decis, vineri dimineata, emiterea a doua mandate de arestare pentru doua persoane retinute joi, precum si a unui mandat, de arestare in lipsa pentru un membru al grupului care este plecat din tara. Alaturi de cei trei, in dosar mai sunt cercetati cinci barbati pentru trafic de persoane si constitire de grup infractional organizat. Marius Festila, de 39 de ani, George Aboaicei, de 33 de ani, au fost arestati preventiv, si Laurentiu Daringa, de 46 de ani, a primit mandat de arestare in lipsa.
Cei trei sunt acuzati de trafic de persoane si constituire de grup infractional organizat, dupa ce in perioada martie-iunie 2007 au recrutat si transportat in Cehia peste 100 de persoane din judetul Botosani, pe care le-au exploatat prin munca.
Potrivit anchetatorilor, victimele erau racolate prin anunturi de mica publicitate, prin care li se promiteau salarii atractive. Ajunse acolo, persoanele erau vindute unor cetateni ucraineni in schimbul unor sume variind intre 70 si 100 de euro. Muncitorii, care erau paziti cu armele, ramineau fara acte si erau obligati sa lucreze in constructii si agricultura. Anchetatorii sustin ca, sub amenintarea armelor si a agresiunilor fizice, acestia erau nevoiti sa locuiasca in spatii insalubre si suprapopulate.
In urma unei actiuni desfasurate joi de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, dar si de politisti si politisti de frontiera, au fost facute mai multe retineri si trei perchezitii domiciliare