Societăţile care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar rămân fără obiectul muncii, după ce judecătorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului împotriva ridicărilor de autoturisme.
Un complet al ICCJ a decis, luni, să admită recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la ridicarea maşinilor
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015″, se arată în minuta hotărârii.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, la România TV, că o parcare neregulamentară este normal să fie sancţionată de Poliţia Rutieră, nu de societăţi comerciale care să aibă ca obiect de activitate ridicarea autoturismelor. „Daca masina respectiva obstructioneaza circulatia si nu se poate iesi cu o masina de Pompieri sau cu Salvarea dintr-un loc public, se poate ridica masina, dar sub nicio forma de o societate comerciala care are ca activitate ridicarea de masini. E ceva complet ilegal. Desi unele hotarari de consilii locale, cum ar fi cea de la sectorul 6, le desfiintasera, oamenii acestia continuau sa ridice masini pe motiv ca hotararea nu era definitiva. Toate aceste ridicari de masini sunt nelegale. Asta nu inseamna ca trebuie sa parcam neregulamentar. Autoritatile publice locale trebuie sa isi constitutie propriile servicii si sa se ocupe de aceasta chestiune grava. De altfel, se dovedeste retroactiv inca un lucru: societatile acestea comerciale aveau activitate ilegitima”, a declarat Gheorghe Piperea.
Avocatul Poporului a arătat instanţei că examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.
Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.
Opinia instanțelor judecătorești a fost în sensul că hotărârile consiliilor locale având ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar au fost adoptate cu depășirea competenței ce revine consiliilor locale.
Într-o altă orientare de jurisprudență, instanțele de judecată au avut o abordare diferită, apreciind că posibilitatea reglementării procedurii ridicării vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea unor dispoziții din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 și ținând seama de faptul că regulamentul în cazul specific al ridicării vehiculelor staționate neregulamentar poate fi adoptat și prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.
„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară”, se susține în recursul formulat de AP.
Potrivit sursei citate, Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu cuprinde dispoziții cu privire la procedura în care se execută măsura ridicării autovehiculelor staționate neregulamentar. În aceste condiții, la nivelul autorităților administrației publice locale, au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat în detaliu procedura ridicării vehiculelor staționate neregulamentar.
„Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voință unilaterală a autorității deliberative locale și în niciun caz nu poate justifica demersul autorității locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competența legislativă a Guvernului”, mai apreciază sursa citată.
Sursa: RomâniaTV.net