Noi modificări în Codul Muncii. Ce trebuie să știe salariații

functionari publiciCodul muncii se modifica din nou, potrivit unui act normativ care a aparut recent in Monitorul Oficial si se aplica de astazi. Acest lucru vine in contextul in care chiar la inceputul anului au fost facute schimbari la legislatia muncii.

Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a aparut in Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 mai si se aplica de luni, scrie avocatnet.ro.

Actul normativ – care a fost adoptat de cele doua Camere ale Parlamentului in lunile februarie si aprilie – aduce o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul saptamanal al salariatilor.

like facebook Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii dispune, din 11 mai, ca „repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica”. Astfel, spun initiatorii, noua forma este mult mai concisa si nu mai lasa loc de interpretari.

Pana acum, angajatii au avut parte de repausul saptamanal, conform Codului muncii, in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Astfel, prevederea intrata in vigoare este necesara deoarece formularea initiala din actul normativ era ambigua si permitea interpretari ce puteau fi in dezavantajul salariatilor.

„(…) In Codul muncii, se face referire la faptul ca perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca. Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului, lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putine drepturi, in speta, dreptul la repaus saptamanal. Pentru a elimina acest gen de interpretari prin care relatia angajat – angajator poate fi dezechilibrata (…), am initiat aceasta propunere legislativa care are ca obiect de reglementare inlocuirea formularii art. 137 alin. 1 cu privire la repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, cu formularea repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, forma propusa, in opinia noastra, fiind mult mai concisa si nelasand loc interpretarilor, este explicat in expunerea de motive a actului normativ.

Aceasta modificare vine in contextul in care chiar la sfarsitul lunii ianuarie au intrat in vigoare unele modificari semnificative la Codul muncii, acestea vizand insa aspecte referitoare la concediile salariatilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *