Noul regulament al Apa Grup, care urmeazÄ sÄ schimbe modul de facturare a apei menajere, va fi dezbÄtut de Consiliul JudeÅ£ean (CJ) la sfirÅitul lunii. Cea mai importantÄ prevedere a documentului se referÄ la faptul cÄ botoÅÄnenii nu vor mai plÄti dupÄ ce indicÄ apometrele din apartamente, ci conform datelor inregistrate de contorul de pe scara blocului. Unul din motivele pentru care managerul Apa Grup, Maricel Georgescu, incearcÄ sÄ schimbe modul de facturare este acela cÄ la instalaÅ£iile din subsolul unor blocuri sunt avarii care provoacÄ pierderi de apÄ, acestea fiind suportate de societate. Scandalul fÄcut de Apa Grup pe marginea pierderilor din subsoluri pare unul artificial, in condiÅ£iile in care chiar datele societÄÅ£ii aratÄ cÄ 70% din apÄ se pierde pe magistrale Åi prin reÅ£eaua de transport invechitÄ. OdatÄ cu intrarea in vigoare a noului regulament, cel mai probabil in martie, toate pierderile din subsoluri vor fi suportate de proprietarii de pe scarÄ. AceÅtia vor fi nevoiÅ£i aÅadar sÄ plÄteascÄ reparaÅ£iile de la subsol, cu siguranÅ£Ä o variantÄ de preferat in locul plÄÅ£ii a mii de metri cubi de apÄ pierdutÄ.
OdatÄ cu aprobarea regulamentului, reprezentanÅ£ii Apa Grup cred cÄ vor rezolva o altÄ problemÄ, respectiv cea a imposibilitÄÅ£ii verificÄrii apometrelor din casele oamenilor Åi deci a controlului asupra realitÄÅ£ii indexurilor declarate de proprietari. Documentul paseazÄ responsabilitatea verificÄrilor cÄtre asociaÅ£iile de proprietari. PetricÄ Butnaru, Åeful FederaÅ£iei AsociaÅ£iilor de Proprietari (FAP) din BotoÅani a declarat cÄ, potrivit legii privind funcÅ£ionarea asociaÅ£ilor de proprietari, reprezentanÅ£ii structurilor reprezentative ale proprietarilor pot controla apometrele din apartamente. "DacÄ in 15 zile de la notificare proprietarul refuzÄ sÄ ne lase sÄ facem aceste verificÄri noi putem apela la PoliÅ£ie. Am recurs Åi la aceastÄ variantÄ pinÄ acum Åi deci se poate", a precizat PetricÄ Butnaru.
Factura va fi impÄrÅ£itÄ de asociaÅ£ii
AsociaÅ£iile de proprietari vor deveni punctul cheie in noul model de facturare, pentru cÄ indexul nu se va mai declara la Apa Grup, ci la asociaÅ£ie. DeÅi in noul regulament nu este specificat modul de facturare, Maricel Georgescu a explicat cÄ asociaÅ£ia va calcula cit are de plÄtit fiecare potrivit indexurilor declarate de proprietari. Important este sÄ se plÄteascÄ suma echivalentÄ pentru metrii cubi de pe contorul general, asociaÅ£ia trebuind sÄ impartÄ eventualele pierderi sau furturi de apÄ la toÅ£i proprietarii de pe scarÄ. Alte aspecte legate de modul cum se vor desfÄÅura aceste operaÅ£iuni nu sunt prevÄzute in regulament, reprezentanÅ£ii Apa Grup susÅ£inind cÄ vor veni cu anexe referitoare la acest lucru.A
Asociaţiile resping contractul dorit de Apa Grup
PetricÄ Butnaru, Åeful FAP BotoÅani, a declarat ieri cÄ nu va semna contractul cadru cu Apa Grup din mai multe considerente. Cel mai important este acela cÄ apometrele de pe scÄrile de bloc au o clasÄ de precizie mai mare decit apometrele din apartamente, putind apÄrea diferenÅ£e intre cele declarate de proprietari Åi cele inregistrate de contorul general. Astfel, dacÄ apometrul din casÄ nu inregistreazÄ niciun consum, cind un locatar va deschide robinetul cu o presiune foarte micÄ, cantitatea va apÄrea la apometrul de scarÄ, urmind sÄ fie plÄtitÄ de toÅ£i locatarii. Maricel Georgescu a declarat in aceastÄ privinÅ£Ä cÄ Åtie aceastÄ modalitate de a se fura apÄ Åi cÄ odatÄ cu aprobarea noului regulament, problema va trebui rezolvatÄ impreunÄ cu asociaÅ£iile de proprietari. Acesta a declarat cÄ apometrele pe care societatea le-a montat pe scarÄ au o altÄ clasÄ de precizie pentru cÄ aÅa le-a impus legea.
In plus, FAP reclamÄ cÄ in unele condominii nu existÄ cÄmine de protecÅ£ie a apometrelor de la limita de proprietate, multe fiind amplasate la subsoluri, astfel cÄ nu este asigurat un climat optim de funcÅ£ionare Åi pÄstrare Åi genereazÄ erori.
Apometrele din casÄ vor trebui verificate in continuare
Vasile Trofinov, directorul Serviciului JudeÅ£ean de Metrologie LegalÄ, a declarat cÄ apometrele trebuie sÄ fie montate intr-adevÄr in condiÅ£ii de mediu aprobate prin cartea tehnicÄ. "Pot fi montate Åi in subsol dacÄ nu stÄ in apÄ sau dacÄ nu umblÄ pe el tot felul de insecte", explic Trofinov. Acesta a adÄugat cÄ in ultimii ani apometrele din scÄri nu au fost verificate metrologic. Tot legat de apometre, de menÅ£ionat cÄ cele din apartamente vor trebui verificate metrologic in continuare, la fel ca Åi pinÄ acum.
ReprezentanÅ£ii locatarilor se aÅteaptÄ la procese
O problemÄ ridicatÄ de AsociaÅ£iile de proprietari este aceea cÄ defalcarea facturii emise de Apa Grup va crea litigii juridice complexe. PetricÄ Butnaru, Åeful FAP, a dat exemplul unei persoane care pleacÄ de acasÄ douÄ sau trei luni Åi trebuie totuÅi sÄ plÄteascÄ. "Acea persoanÄ ne poate acÅ£iona in judecatÄ, pentru cÄ pinÄ la urmÄ nu a consumat apÄ deloc", a precizat PetricÄ Butnaru.
In plus, regulamentul nu face referire la proprietarii care locuiesc in condominii Åi nu sunt constituiÅ£i in asociaÅ£ii de proprietari Åi deci nu se Åtie ce procedurÄ de facturare va aplica Apa Grup in aceste cazuri. ReprezentanÅ£ii Apa Grup susÅ£in cÄ in toate aceste cazuri se va reveni cu anexe.
Maricel Georgescu a afirmat cÄ schimbarea modului de facturare este impusÄ de lege, BotoÅaniul fiind singurul oraÅ din Å£arÄ care factureazÄ dupÄ apometrele din apartamente. "ToatÄ legislaÅ£ia spune cÄ facturarea se face la limita de proprietate".
Åi Mihai Å¢ibuleac, preÅedintele CJ, susÅ£ine aprobarea noului regulament. "Este in conformitate cu normele legale in vigoare. Cine este impotriva acestui regulament este impotriva legii", a spus preÅedintele CJ. ClienÅ£ii Apa Grup nu mai pot veni cu propuneri la regulamentul propus, singurele amendamente putind fi formulate de consilierii judeÅ£eni.
Maricel Georgescu a declarat cÄ Apa Grup inregistreazÄ lunar pierderi de aproximativ 300.000 de lei, din cauza avariilor de la subsoluri. Directorul a explicat cÄ in municipiu sunt aproximativ 30 de scÄri de bloc cu aceastÄ problemÄ, ceea ce ar insemna potrivit datelor de la Apa Grup cÄ, in medie, in fiecare scarÄ se pierd lunar aproximativ 5.000 metri cubi de apÄ. Datele par exagerate, in condiÅ£iile in care este vorba de cinci milioane de litri de apÄ lunar. Apa Grup refuzÄ, insÄ, sÄ ia in calcul varianta reparÄrii subsolurilor Åi a facturÄrii acestui serviciu prin intermediul asociaÅ£iilor de locatari, variantÄ mult mai simplÄ Åi ieftinÄ.