Urmare publicării articolului "Eşec de 15 milioane de euro la Termica" in Monitorul de Botoşani, la data de 7 februarie a.c., vă rugăm să publicaţi următoarele:
Lucrările de investiţii realizate de S.C. Termica S.A. in perioada 2005-2009 au fost fundamentate tehnic şi economic prin "Strategia de alimentare cu energie termică a populaţiei municipiului Botoşani", strategie intocmită de un colectiv de profesionişti in domeniul Energiei termice şi care a pornit de la concluziile studiilor intocmite de mai multe entităţi de profil in perioada 2003-2006 şi experienţa din ţările Europene in domeniul asigurării incălzirii şi apei calde de consum pentru populaţie.
Pină la această data utilizand fonduri de la bugetul de stat , bugetul local cat şi fonduri proprii, s-a realizat circa o pătrime din volumul total al obiectivelor de investiţii, pentru a ajunge la un sistem de termoficare complet modernizat. In aceasta perioada, impreuna cu executivul Primariei facem eforturi importante pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile care sa ne permita finalizarea programului investitional.
Lucrările de modernizare au demarat cu acele obiective care reprezentau părţile de sistem cele mai apropiate de consumatorii casnici, respectiv contorizarea la limita de proprietate, inlocuirea reţelelor de legătură dintre punctele termice şi blocurile de locuinţe, modernizarea punctelor termice şi inlocuirea reţelelor de transport a agentului termic primar.
In municipiul Botoşani, lucrările realizate pină in prezent au condus la diminuarea cu peste 40% a pierderilor de agent termic şi au asigurat un grad de continuitate in funcţionarea sistemului de 100%, din anul 2003 neexistand nici o intrerupere in asigurarea incălzirii şi apei calde menajere.
Exemplul care este inserat in articolul respectiv, comparatia intre pretul de producere de la CET Oradea si pretul total de la S.C.TERMICA S.A. este unul incorect. Nu se poate compara un pret de producere cu unul care cuprinde atat componenta de producere cat si cele de transport, distributie, furnizare a energiei termice.
Inlocuirea unor tronsoane importante din reţeaua primară şi secundară a fost impusă in primul rind de vechimea foarte mare a conductelor, in 14 cartiere ale municipiului reţelele secundare de energie termică existind din perioada 1968-1979.
Reamintim botoşănenilor şi fostului primar Egner că peste 9000 de apartamente (circa o treime din total ) s-au debranşat de la sistemul de termoficare după perioada ianuarie- martie 2003, perioadă in care botoşănenii au suferit de frig in apartamente din lipsa asigurării păcurii in ritm constant in rezervoarele societatii. In acea perioadă fostul primar Egner, care a condus direct societatea de termoficare, a stabilit ca prioritate, achiziţionarea a fel de fel de materiale, servicii, studii etc. mai putin pacura necesara incalzirii apartamentelor in iarna 2002-2003. Printre aceste materiale se regaseste si ţeava achizitionata din Suedia, parte din ea aflandu-se in stocurile societatii la aceasta data si pentru care in anul 2005 a fost angajat un credit care greveaza exercitiul financiar in fiecare an. Totodată la indicaţia preţioasă a d-lui Egner au fost dirijate sume importante in mod preferenţial pentru realizarea unor studii care nu au putut fi puse niciodată in practică. O alta gogorita a domnului Egner a fost si instalarea a doua turbine de 35 Mw/ora, un proiect total nerealist si pagubos pentu societate daca ar fi fost demarat.
In anul 2007 actionarii societatii de termoficare au depus o plangere penala, cu solicitarea recuperarii prejudiciului de la cei care se fac vinovati de administrarea dezastroasa a societatii in perioada 2000-2004. Vom solicita organelor de politie care efectueaza cercetarea penala in acest dosar, sa informeze societatea noastra, in calitatea sa de parte vatamata, asupra stadiului de solutionare a cercetarii penale in cauza in care este implicat in mod evident d-ul Egner. De asemenea avand in vedere ca de la data depunerii plangerii penale de catre SC TERMICA SA s-a scurs o perioada de timp insemnata si ca societatea noastra a suferit un prejudiciu insemnat in acest dosar, vom solicita organelor competente sa urgenteze finalizarea cercetarii penale.
Reorganizarea societăţii la această dată este determinată de fundamente tehnice şi economice şi de separarea clară a costurilor pentru lucrările de reparaţii şi modernizare, in aşa fel incit societatea de termoficare să realizeze numai obiectul de activitate fundamentat prin preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţia municipiului Botoşani.
Prin modul cum am asigurat in această iarna serviciul de incălzire la polulaţie, in mod continuu şi la parametrii tehnici corespunzători, am demonstrat că apropierea de nevoile clienţilor noştrii reprezintă obiectivul principal al activităţii zilnice. In perioada crizei gazului metan din aceasta iarnă, societatea a reuşit sa furnizeze incălzire la populaţie in condiţii de siguranţă şi la costuri sub cele inregistrate la apartamentele dotate cu centrale pe gaz.
Facem sublinierea că S.C. Termica S.A. reprezintă o societate comercială cu un statut şi obiect de activitate clar şi riguros stabilit de Consiliul Local al municipiului Botoşani, societate comercială care nu poate fi obiectul de divertisment al fostului primar Florin Simion Egner, care in lipsa unor preocupări clare in cadrul ANRSC Botoşani, uzează de relaţiile de prietenie cu oameni de presă care să aducă aminte botoşănenilor de existenţa domniei sale şi a lipsei realizărilor din mandatul de primar din perioada 2000 – 2004.
Ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţei de judecată pentru daunele create societăţii, prin publicarea A�n mijloacele media locale a unor opinii de rea credinţă şi neconforme cu realitatea.
DIRECTOR GENERAL, ing. Ion Diaconu