Pompierii botoşăneni sunt solicitaţi tot mai des să intervină la accidente rutiere pentru a salva oameni dintre fiarele contorsionate, deblocări de uşi, salvări de la inălţime, transportul unor persoane supraponderale din apartamentele proprietate personală la ambulanţă şi scoaterea unor persoane căzute in canale, riuri, fintini.
Instruiţi permanent să intervină in astfel de situaţii de urgenţă membrii echipajelor Staţiei de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani au reuşit să salveze anul trecut de trei ori mai multe persoane decit in 2007, respectiv 136 de persoane faţă de 47.
Astfel, in judeţul Botoşani numărul situaţiilor care au necesitat intervenţia SIAMUD au crescut in 2008 cu 34% faţă de anul 2007.
Pentru scoaterea celor 53 de persoane din autoturismele implicate in accidente rutiere echipajele SIAMUD au intervenit cu depărtătorul hidraulic pentru a distanţa elementele metalice, a trage sau a le apăsa, cu foarfecele hidraulic cu care au tăiat elementele de caroserie metalică auto (capotă, aripa din faţă, uşi faţă-spate, capotă portbagaj, grilă exterioară, haion, planşeul mobil, plafonul) precum şi cu tăietorul de pedale. In timp ce acţionau pentru descarcerare pompierii au urmărit şi menţinerea funcţiilor vitale ale victimelor.
In cazul a 40 de accidente rutiere echipajele SIAMUD au intervenit pentru acordarea primului ajutor victimelor, respectiv stabilirea şi efectuarea manevrelor pentru imobilizarea corectă (realizarea axului rigid cap-git-trunchi) in vederea scoaterii din autoturisme şi transportării la ambulanţă. După predarea răniţilor echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru transportarea acestora la o unitate spitalicească pompierii au acţionat pentru inlăturarea pericolului de incendiu care poate să apară pe fondul scurgerilor de combustibil, fiind realizate măsuri complementare de decupare a bornelor bateriei, indepărtarea (spălarea) combustibilului de pe partea carosabilă precum şi a resturilor solide rezultate in urma impactului.
SIAMUD a răspuns anul trecut la 62 solicitări de deblocare a uşilor de acces in apartamente (19 deblocări in 2007), ocazie cu care 22 adulţi şi 3 copii, rămaşi captivi in locuinţele proprietate personală au fost salvaţi inainte ca viaţa sau sănătatea acestora să le fie pusă in pericol. In aceste situaţii fie s-a procedat la deschiderea uşii cu ajutorul dispozitivul de deblocare a uşii, fie la spargerea geamurilor de la balcon sau dormitor, după ce proprietarii şi-au dat acordul. Deoarece părinţii unui copil care nu răspundea la uşă şi la telefon nu au fost de acord cu deblocarea uşii de acces in apartament sau cu spargerea sticlei de la geamul din dormitor pompierii au fost nevoiţi să scoată fereastra din perete. Odată intraţi in locuinţă salvatorii au descoperit că băiatul nu a auzit telefonul sau bătăile in uşă intrucit dormea profund.
Tot in 2008 au avut loc 14 intervenţii contra cronometru după ce familiile a tot atiţia botoşăneni supraponderali, care sufereau de afecţiuni medicale grave, au solicitat cu disperare ajutorul echipajelor SIAMUD pentru ai transporta la spital. Bolnavii locuiau la etajele superioare ale unor blocuri şi se aflau in imposibilitatea de a se deplasa pină la ambulanţă.
Fără intervenţia SIAMUD persoanele in cauză nu ar fi primit urgent ingrijirea medicală de care aveau nevoie.
Echipajele SIAMUD au mai acţionat anul trecut şi pentru recuperarea a 6 cadavre din fintini sau ape curgătoare ori stătătoare. In 2007 pompierii scos din riuri, iazuriA�şi fintini 11 persoane inecate. Alte două persoane care au căzut in fintină au fost salvate.
In 2008, SIAMUD a intervenit pentru salvarea de la inălţime a 4 persoane (2 care ameninţau că se aruncă in gol şi 2 copii care erau in pericol să cadă de la inălţime).
Alţii 5 botoşăneni au scăpat cu viaţă datorită ajutorului primit de la echipajele SIAMUD, care au acţionat in cel mai scurt timp pentru a-i scoate pe 2 dintre ei din mlaştină, unde au căzut din cauza stării avansate de ebrietate in care se aflau, pe al treilea dintr-o fintină unde căzuse in timp ce incerca să o curăţe iar pe alţi 2 din canal).
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani funcţionează două Staţii de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD), la Detaşamentul de Pompieri Botoşani respectiv Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.
SIAMUD intervine in cazul următoarelor evenimente: incendii, explozii, avarii tehnologice, arsuri tehnologice, arsuri termice şi chimice, intoxicaţii, accidente de muncă, accidente de trafic rutier, feroviar, aerian, accidente casnice ( de exemplu, persoane blocate in spaţii limitate), căderi de la inălţime, electrocutare, inec, traumatisme in locuri aglomerate de persoane, calamităţi naturale (inundaţii, cutremure, inzăpeziri, furtuni, alunecări de teren, etc).