Incă se mai intimplă miracole. Dovada vie este Sebastian, băiatul şefului de la Paşapoarte, care după aproape patru luni de spitalizare şi mai mult de 10 intervenţii chirurgicale extrem de dificile, a fost externat la domiciliu in preajma sărbătorilor. Medicii care erau extrem de pesimişti la inceput spun că băiatul se va recupera, cu dificultate, insă aproape complet.
După ce a fost victima unui teribil accident in seara de marţi, 2 septembrie, băiatul de 16 ani a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Leziunile extrem de grave au făcut ca acesta să fie trimis direct in sala de operaţie, unde a fost supus unei intervenţii de aproape două ore. De altfel, medicii bucureşteni i-au lăudat pe specialiştii de la Botoşani, care au intervenit pentru stabilizarea băiatului, precizind că echipa condusă de medicii ORL-işti Delia Chelaru şi Carmen Apetroaie a eliberat căile respiratorii şi a oprit hemoragia masivă, provocată de fracturile faciale.
Comă indusă pentru a suporta durerile
Imediat după operaţie, băiatul a fost transportat mai intii la Clinica de Neurochirurgie şi apoi la Spitalul de Copii "Sfinta Maria" din Iaşi. "Chiar dacă după prima intervenţie chirurgicală starea lui s-a imbunătăţit, prognosticul a fost rezervat in permanenţă. Din păcate leziunile interne erau foarte grave, iar transportul la Bucureşti a fost decis de comisia medicală a unităţii sanitare pentru că acolo se puteau face o serie mai largă de procedee medicale, in special la nivelul feţei", a precizat medicul Cătălina Ionescu, purtător de cuvint in cadrul Spitalului "Sfinta Maria".
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, băiatul adus la ei cu elicopterul pe 12 septembrie, a rămas internat pină pe 23 decembrie şi a fost supus unor intervenţii chirurgicale complexe, limitate doar de puterea de rezistenţă a organismului copilului, din cauza durerilor foarte mari, acesta fiind săptămini la rind intr-o comă indusă de medicamente. "Se poate spune că norocul băiatului a fost că a fost adus intr-un centru de referinţă de traumatologie şi operaţiile la care a fost supus au reuşit să ii redea speranţa la o viaţă normală. Ultima operaţie a fost una de rinoplastie, cu 30 de zile inainte de externare. Vor rămine cu siguranţă cicatrici, recuperarea va fi una de durată, dar va redeveni un om normal cu ajutorul familiei", a precizat Bogdan Opriţa, şeful departamentului UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.
Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a fost infiinţat in 1934 şi este unul din cele mai mari centre de medicină traumatologică din ţară, cu trei astfel de secţii conduse de nume grele in medicina romanească.
Costurile operaţiilor nu au fost calculate
Comisarul Viorel Gaidur, tatăl lui Sebastian, a ţinut să le mulţumească medicilor din Botoşani şi Bucureşti care au făcut tot posibilul pentru salvarea băiatului său. "Trei luni şi trei săptămini a stat numai prin spitale şi cred că medicii s-ar fi comportat la fel indiferent de numele pacientului. De altfel, nu cred că numele a avut vreo importanţă in acest caz. Oricum, nu pot spune că a trecut totul pentru că băiatul trebuie să poarte un aparat de fixare exterior pentru femur, iar leziunile de la nivelul intestinului gros nu au fost recuperate", a spus Viorel Gaidur.
Cit priveşte costurile operaţiilor, acesta a refuzat să avanseze o sumă pe motiv că spitalele in care a fost internat băiatul nu au prezentat deocamdată o factură. "Gindiţi-vă, numai tariful de spitalizare pe zi era undeva intre 200 şi 300 de lei. Oricum, costurile intervenţiilor chirurgicale şi ale tratamentelor au fost acoperite din asigurările medicale sociale, băiatul avind 16 ani", a mai spus Viorel Gaidur.
Şoferul băut care a provocat accidentul riscă inchisoare
Deşi tragedia a avut loc in luna septembrie, dosarul accidentului nu a fost soluţionat nici pină in prezent, şi asta pentru că Sebastian Gaidur nu a fost examinat medico-legal. De altfel, acesta a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru o primă examinare abia ieri, medicii urmind să-şi formuleze concluziile provizorii zilele viitoare.
In funcţie de numărul de zile de ingrijiri medicale, poliţiştii vor stabili capetele de acuzare impotriva şoferului implicat in accident, după care vor trimite dosarul la procurori. Abia procurorii vor stabili dacă impotriva şoferului se poate reţine vreo culpă.
Accidentul a avut loc in luna septembrie, in apropierea podului de la Răchiţi, cind scuterul condus de Sebastian Gaidur a fost izbit frontal de un autoturism condus de Ionel Muntianu de 27 ani, din comuna Mihălăşeni, care se angajase in depăşirea altor maşini staţionate.
Şoferul era sub influenţa băuturilor alcoolice, iar la verificarea cu etilotestul aparatul a indicat o valoare de 0,75 miligrame/litru alcool pur in aerul respirat. Aflată pe motoscuter, o adolescentă de 13 ani a fost rănită uşor şi internată la Spitalul de Pediatrie cu răni superficiale la un picior. Dacă medicii legişti vor lua in considerare toate zilele de spitalizare ale lui Sebastian Gaidur, şoferul implicat in accident va fi acuzat de vătămare corporală gravă din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, fapte pentru care riscă inchisoarea de la unu la trei ani.