Liderul din Botoșani al Confederației Sindicale Cartel Alfa, Marius Leonard Oroșanu, a lansat, luni seară, o scrisoare deschisă, președintelui PNL, Florin Țurcanu, prin care îi sugerează acestuia, indirect, că ar trebui să se retragă din politică, după condamnarea sa la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. În scrisoare, Oroșanu vorbește despre modelul politic al fostului lider liberal Ion C Brătianu și despre moralitatea acestuia, pe care Țurcanu nu poate să o înțeleagă.
„În opinia mea, soarta dvs. politica este clară în acest moment. Daca nu realizati acest lucru inseamna ca sunteti amator in politica, nicidecum profesionist! Necunoscute sunt doar raspunsurile la intrebarile ”Cum?” si ”Cand?”, dupa cum necunoscute sunt efectele actiunilor sau inactiunilor dvs. asupra partidului”, se arată în scrisoarea liderului sindical, care subliniază că nu are nimic personal nici cu liderul PNL, nici cu șeful CJ, nici cu Florin Țurcanu ca persoană .
Oroșanu dă exemplul altor foști lideri politici (Alexandru Simionovici sau Constantin Conțac) care, în urma condamnărilor suferite, s-au retras din politică.
SCRISOARE DESCHISA DOMNULUI FLORIN TURCANU
Spre stiinta: colegilor sai liberali (”vechi” sau ”noi”)
Domnule Florin Turcanu,
Am citit in mass-media locala ”iesirea” dvs. la adresa acelor colegi de partid care, in opinia dvs., nu va sustin oficial (public) suficient de clar si de tare. Prima reactie a fost sa zambesc, cunoscandu-va temperamentul si stilul original. Am citit apoi ceea ce ati mai declarat si m-am cutremurat: ”Doar MORT vor scapa de mine! Sa inteleaga ca TREBUIE sa faca echipa in jurul meu!”
Imi doresc din suflet, stimate domnule Florin Turcanu, sa dezmintiti aceste declaratii, sa demonstrati ca presa ”aservita unora sau altora” v-a denaturat ceea ce ati rostit. Daca dintr-o nefericita intamplare chiar ati rostit aceste cuvinte, imi doresc sa iesiti public si sa ne spuneti ca le regretati, ca au fost spuse la suparare, la nervi, din inconstienta sau din … naivitate, dar ca de fapt nu credeti cu adevarat in aceste cuvinte! Nu pot si nu vreau sa cred ca liderul local al unui partid istoric, ca urmasul politic al lui Bratianu, gandeste si spune asa ceva! Ar fi prea trist sa fie adevarat! Trist pentru mine si trist pentru cetatenii din Botosani care au sperat si inca mai spera intr-o politica decenta, sustinuta de oameni onesti si cu bun simt, care cunosc, apara si promoveaza anumite valori si principii pentru care s-au jertfit multi romani!
Citesc si recitesc declaratia de mai sus, iar gandul imi zboara la ilustrul Bratianu, predecesorul dvs.: ”Politica iti poate da din cand in cand satisfactii si onoruri, dar pentru un om iubitor de tara si constient de raspunderile sale, politica este un sir neintrerupt de griji si jertfe, un drum pe care esti sortit sa culegi mai multa nedreptate decat rasplata.” Gandire total opusa, principii categoric diferite de ale dvs.!
Am afirmat si public intr-o emisiune TV, dar o fac si pe aceasta cale: sunt interesat de politica din orasul, din judetul si din tara in care locuiesc! Nu sunt membru de partid, dupa cum bine stiti! Nu am avut cu dvs. niciun conflict, de nicio natura, discutiile dintre noi nedepasind 2-3 minute, cumulat, in decursul timpului. Subliniez toate acestea pentru a se intelege ca nu am ceva personal cu omul Florin Turcanu. Nu am nimic, in principiu, nici cu presedintele Consiliului Judetean Florin Turcanu, in calitatea sa de ”administrator” al judetului. Exista o lege, avem un prefect, sunt deci parghii suficiente care sa clarifice problema eventualei incetari sau nu a mandatului in urma condamnarii penale. Ma preocupa insa politicianul Florin Turcanu, presedintele local al partidului care a dat de curand tarii un nou conducator, care ne-a promis ALTCEVA! Am fost mintiti (si) de Iohannis? Totul a fost un teatru ieftin, desfasurat in campania electorala? Au fost liberalii mai mari mincinosi decat social-democratii? Au fost Klaus Iohannis, Alina Gorghiu, Ludovic Orban mai ipocriti decat Victor Ponta, Liviu Dragnea, Dan Sova? Incep sa ma consolez cu aceasta cruda realitate, avand in vedere declaratiile dvs. de astazi!
In naivitatea mea, credeam ca in politica liberala exista moralitate si democratie participativa. Credeam in vorbele lui Sturdza: „Taria unui partid politic, ca si a unui barbat de stat, nu poate sta decat pe fundamentul cele mai inalte MORALITATI.” Constat insa ca, asemenea monarhiei, si din conducerea liberala (locala) se pleaca doar … ”pe cale naturala”! O aplicare originala a expresiei ”pana moartea ne va desparti”! Iar pana la nefericitul eveniment, slujitorii (evit sa scriu slugile, deoarece au fost cazuri in care slugile s-au razvratit, ceea ce pare ca nu este posibil la partid astazi) TREBUIE sa faca ECHIPA in jurul unicului conducator. Nefericita, in contextul dat, asocierea de cuvinte: ”trebuie” si ”echipa”.
Si, la urma urmei, ce m-a apucat sa va scriu? Ce interese (eventual ascunse) stau in spatele acestei actiuni? Legitime intrebari. Inceputul raspunsului il da acelasi Bratianu: ”Cei mai multi isi inchipuie ca politica e un fel de distractie, cu foloase si onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai in mana ta viata si viitorul tarii tale.” De aceea ma implic, nu ca lider de sindicat, ci doar ca simplu cetatean si ca simplu membru al pasivei societati civile din Botosani. Conducatorul (evit sa scriu Liderul) unui partid atat de important cum este cel liberal are in mana sa, direct sau indirect, viitorul meu si al familiei mele. Nu imi este indiferent daca acest om poate fi santajat de cei din jur din cauza trecutului sau (referire directa la condamnarea penala), nu imi este indiferent daca acest om imparte functii (politice si administrative) pentru a strange in jurul sau persoane care au principala calitate ca voteaza cum trebuie atunci cand trebuie.
Povara lui Bratianu este coplesitoare, iar acest lucru il puteti simti citindu-i opera. Sunt convins ca ati facut asta deja si sunt curios ce ati inteles din aceste cuvinte ale sale: ”In chestiunile mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotarasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inalt si sigur al principiilor.” Ce rost mai au principiile consemnate in statutul liberal privind situatia membrului care este condamnat penal, daca nu se respecta? Ce rost au daca se respecta preferential, in functie de persoana?
Domnule Florin Turcanu,
Nu am nimic special cu dumneavoastra! Sunt la fel de critic si in mediul meu profesional. Nu am acceptat si nu as accepta niciodata sa sustin ca salariatii pot fi reprezentati din nou de Miron Cozma sau de Marius Petcu. Ambii au fost lideri foarte buni, cu un mare succes la oameni si cu rezultate foarte bune pentru cei pe care i-au reprezentat! Dar ambii au gresit si au platit pentru greseala lor, iar imaginea lor ar afecta astazi credibilitatea organizatiilor pe care le-ar mai conduce. Constantin Contac a avut o imagine de bun gospodar, dar si el a gresit, a platit pentru greseala sa si a inteles ca trebuie sa isi demonstreze abilitatile si calitatile in alt domeniu decat in politica la nivel inalt. Alexandru Simionovici este un alt exemplu de om capabil, care a inteles ca dupa ce a gresit si a platit nu se mai poate intoarce in viata publica. Nu la nivel inalt! Numele Mona Musca va spune ceva? Nu a facut nicio zi de inchisoare, dar a avut decenta sa stea deoparte, platind pentru o greseala a tineretii, ascunsa in plina ascensiune politica. Exemplele pot continua si le stiti mai bine ca mine! Sa nu va fie indoiti de faptul ca istoria va retine ADEVARUL, cu bune si cu rele. Vorba altui predecesor, Gheorghe Bratianu: ”Adevarul invinge, indiferent de soarta celor care l-au servit.” Sau deservit, asa adauga eu! In opinia mea, soarta dvs. politica este clara in acest moment. Daca nu realizati acest lucru inseamna ca sunteti amator in politica, nicidecum profesionist! Necunoscute sunt doar raspunsurile la intrebarile ”Cum?” si ”Cand?”, dupa cum necunoscute sunt efectele actiunilor sau inactiunilor dvs. asupra partidului. Corneliu Vadim Tudor a aplicat principiul ”Eu te-am facut, eu te omor!” Dan Diaconescu nu este departe nici el. Nici orgoliul politic al lui Gigi Becali nu a fost reteta de succes! Pe de alta parte, un liberal cum este Crin Antonescu s-a sacrificat pentru partid, iar partidul a castigat, dand tarii actualul presedinte! Daca aplica si el principiul ”doar mort veti scapa de mine”, astazi tot partidul era mort! Va trebui sa va decideti daca va simtit mai apropiat de modelul Crin Antonescu sau de modelul Vadim Tudor. Dupa ce veti lua aceasta decizie, noi, privitori zi de zi, dar si alegatori din cand in cand, vom sti exact ce avem de facut!
O rugaminte am in final: nu va grabiti sa trageti cu pietre in subsemnatul pentru cele de mai sus, ci asigurati-va timpul necesar pentru a medita si a analiza la rece situatia! Nu ma refer insa la situatia dvs. personala, ci situatia partidului, la situatia simpatizantilor si, important, la situatia alegatorului (electoratului), care anul viitor este chemat sa voteze la alegerile locale si la cele parlamentare!
Orosanu Marius-Leonardo
(Unul dintre cei 365.243 de alegatori din judetul Botosani)
bravo domnului Orosanu pentru scrisoarea facuta publica, acesta fiind unul din numeroasele momente care ma fac mindru ca fac parte din sindicatul pe care odinioara l-a condus. E foarte important pentru imbunatatirea mediului plitic si administrativ local ca liderii de opinie ai salariatilor saisi exprime public parerile lor, chiar critice la adresa celor ce conduc vremelnic d.p.d.v. politic sau administrativ acest judet, determinind astfel poate reactii de constiinta ale celor vizati mai inainte ca alte institutii sa intrepinda masuri coercitive asupra lor, caci chiar ar avea un teren propice pe care daca si-ar face datoria ar putea lucracu spor acestye institutii, unele chiar de forta ale statului roman. Mi-e teama insa ca apelul formulat de domnul Orosanu va ramine fara raspunsul asteptat de cei care mai cred in dreptate sau lege si ca vor fi probabile actiuni de `deranjare` a celui ca a venit cu aceasta SCRISOARE DESCHISA.
Da, sunt de acord cu citatul din Bratianu – ca politica e ceva grav pentru tara.
De ce? Pentru ca insusi Bratianu a contribuit decisiv la debarcarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza , aplicand metoda ,,cu pistolul la timpla” , cit si pentru aducerea unui print strain romanilor. Un neamt dintr-o familie nobiliara scapatata care a venit pe Dunare cu doua valize si a ajuns mare proprietar de terenuri din averea Romaniei. Probabil, din acest motiv domnul Turcanu nu simte apasarea marelui inaintas liberal !!!