Cozi imense la inmatriculat maşini

Aglomeraţia de săptămina trecută de la Administraţia Financiară pentru plata taxei de poluare pentru maşinile second hand s-a mutat la Serviciul de Inmatriculări. Imediat ce au trecut de furcile caudine de la Registrul Auto Roman (RAR) şi au achitat pe ultima sută de metri taxa veche, proprietarii de maşini second-hand s-au prezentat la ghişeele de profil pentru a-şi inmatricula autoturismele. Ce a urmat a intrecut orice aşteptare. "Luni am avut 300 de persoane in condiţiile in care săptămina trecută ritmul era de maxim 30 de cereri pe zi. De atunci, numărul celor care se prezintă pentru inmatriculări a mai scăzut, dar suntem nevoiţi să lucrăm in continuare peste program pentru a soluţiona in timp toate cererile", a declarat comisarul şef Dănuţ Ciubotaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).

Pentru a face faţă situaţiei, conducerea SPCRPCIV a dispus mai multe măsuri. Astfel, toţi funcţionarii care se ocupau de activităţile de secretariat au fost detaşaţi temporar la ghişeele de lucru cu publicul. Ba mai mult, s-a cerut ajutorul prefectului pentru transferul temporar al unor funcţionari de la Prefectură sau Serviciul de paşapoarte pentru preluarea dosarelor. Şi, pentru a evita nervii şi certurile inutile intre proprietarii de maşini, au fost distribuite bilete de ordine cu programare. "Probabil, atunci cind ne vom muta in noul sediu o serie de probleme vor dispărea pentru că vom putea să ne organizăm altfel", a mai spus Dănuţ Ciubotaru. Angajaţii serviciului se aşteaptă ca activitatea să revină la cote normale la inceputul anului viitor, cind se va clarifica şi situaţia in privinţa taxei de poluare.

Proprietarii de maşini neinmatriculate aşteaptă eliminarea birului auto

Intreaga nebunie a inceput in ianuarie, cind Guvernul a instituit taxa de primă inmatriculare auto. Ulterior, autorităţile au fost nevoite să revină asupra ei şi au rebotezat-o drept taxă de poluare. Iniţial, taxa a fost calculată pe baza mai multor coeficienţi, stabiliţi in funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisiile de dioxid de carbon.

Formulei standard de calcul i s-au aplicat mai mulţi coeficienţi de reducere a taxei care ţin cont de vechimea maşinii, starea tehnică şi nivelul de dotare şi rulaj. Pentru verificarea şi menţionarea nivelului emisiilor de dioxid de carbon, proprietarii trebuiau să-şi omologheze maşinile la RAR. Din cauza numărului mare de maşini aduse de peste hotare, programările la RAR pentru omologare au ajuns să se facă la peste 60 de zile. Din acest motiv, unii botoşăneni au trebuit să solicite trei numere de inmatriculare provizorii.

Triplarea taxei de poluare din decembrie i-a nemulţumit pe proprietarii de maşini second-hand, dar mai ales pe cei care au făcut o afacere din a aduce maşini de peste hotare. Acum, oamenii preferă să mai aştepte inmatricularea maşinilor in speranţa că ordonanţa care prevede triplarea taxei va fi modificată sau anulată.

Protestatari impotriva taxei de poluare amendaţi

Au sperat că vor reuşi să obţină anularea taxei, dar vor trebui să scoată acum mai mulţi bani din buzunar. Asta au păţit o parte dintre proprietarii de maşini second-hand care au protestat vineri in faţa Prefecturii. Identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate şi a fotografiilor făcute in timpul mitingului, 18 dintre protestatari au fost deja sancţionaţi de jandarmi. "17 persoane au fost amendate cu 500 de lei fiecare pentru participare la un miting neautorizat şi refuzul de a părăsi locul unde s-a desfăşurat adunarea publică, iar o altă persoană a fost sancţionată cu 200 de lei pentru participare la scandal", a precizat căpitanul Cristian Niţuleac, purtător de cuvint in cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Potrivit aceloraşi surse, aceste amenzi reprezintă doar un prim lot de sancţiuni şi asta pentru că acţiunea de identificare a celor care au protestat ilegal va continua.

La rindul lor, poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere verifică imaginile surprinse la intrarea in municipiu, cei care au blocat drumul european spre Iaşi urmind să se aleagă cu dosare penale. Pentru identificarea celor implicaţi, poliţiştii vor lucra cu celelalte formaţiunile de evidenţă a populaţiei şi serviciile de inmatriculări şi permise auto. In plus, vor fi realizate capturi foto care vor fi depuse la dosar şi utilizate ca probă.

Protestul a avut loc vineri, cind aproximativ 250 de proprietari de maşini second-hand au blocat pentru o oră circulaţia din centrul municipiului in cadrul unui miting neautorizat impotriva taxei de poluare. După ce au purtat o discuţie cu prefectul Gheorghe Sorescu, o parte dintre protestatari au dat de inţeles că se vor retrage, insă au plecat cu maşinile pe străzile municipiului intr-un marş neautorizat, lor alăturindu-li-se zeci de şoferi. După ce a străbătut oraşul, coloana s-a indreptat spre sediul Registrului Auto Roman, unde a blocat pentru circa o jumătate de oră intrarea in municipiu şi drumul european. Ulterior, ei au revenit in faţa Prefecturii unde au blocat din nou circulaţia in centrul oraşului.