Concert de colinde special al Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfintul Gheorghe” si al Universităţii „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi

Elevii şi profesorii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfintul Gheorghe" din Botoşani şi studenţii şi profesorii de la Facultatea de filosofie şi teologie a Universităţii "Yurii Fedkovici" din Cernăuţi, Ucraina, au realizat, in comun, marţi seară, la Botoşani, un spectacol de Crăciun, intitulat "Tradiţii şi artă in Nordul Buvocinei".

Reprezentanţii celor două unităţi de invăţămint au prezentat, pe scena Teatrului "Mihai Eminescu", dansuri, obiceiuri şi colinde din zonele din care provin.

Spectacolul a fost realizat in baza proiectului "Tradiţie, artă, educaţie, valori europene, valori fără frontieră", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Seminarul Teologic din Botoşani şi Universitatea "Yurii Fedkovici" din Cernăuţi.

"Prin acest proiect, căutăm să apropiem cele două popoare, mai ales că regiunea Cernăuţi a fost parte integrantă din Romania. Proiectul urmăreşte să tranforme graniţa intr-o punte culturală, care ne va face să ne cunoaştem mai bine şi să ne respectăm mai mult", a afirmat directorul Seminarului Teologic, preotul Grigore Diaconu.

La rindul său, rectorul Facultăţii de filosofie şi teologie a Universităţii "Yurii Fedkovici", Vasiil Baluh, susţine că acestă colaborare face parte din drumul Ucrainei spre Uniunea Europeană.

"Acordul interinstituţional este foarte important din două motive. Primul este acela că orice colaborare intre popoarele care trăiesc in vecinătate trebuie să dea roade, iar al doilea este acela că Romania este deja in Uniunea Europeană, iar Ucraina este in drum spre Europa şi această colaborare ne poate ajuta", a afirmat Baluh.

Proiectul romano-ucrainean, care are o valoare de 50.000 de euro, se va desfăşura pină in luna august a anului viitor

proiect_romania_ucraina_003.jpg