Datoriile botosanenilor la banci sunt in crestere

Potrivit statisticilor privind comportamentul financiar al populaţiei in luna octombrie, publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR), restanţele botoşănenilor au crescut. Astfel in septembrie populaţia judeţului avea contractate credite in lei in valoare de 1,084 miliarde de lei şi restanţe de 12,6 milioane de lei, in timp ce in luna octombrie creditele in lei au ajuns la 1,1 miliarde de lei, iar restanţele la 13,3 milioane de lei. In acelaşi timp creditele in valută au scăzut de la 819 milioane de lei in septembrie la 787 milioane de lei in octombrie. Restanţele, insă, au urcat de la 3,8 milioane de lei in septembrie la 4,4 milioane de lei in octombrie.

Octombrie a fost prima lună in care au fost aplicate restricţiile impuse de BNR şi in care s-au resimţit primele efecte ale crizei financiare. Reacţiile băncilor au fost inăsprirea condiţiilor de creditare şi majorarea dobinzilor la creditele curente. La aceste cauze se mai adaugă şi fluctuaţiile monedei euro care au influenţat nivelul ratelor la creditele contractate in valută.

In privinţa depozitelor, in octombrie s-a inregistrat o creştere la cele in lei şi o scădere la cele in valută. Creşterea la depozitele in lei a fost de opt milioane de lei, valoarea depozitelor la termen ajungind la 539 milioane de lei, in timp ce la depozitele in valută scăderea a fost de şase milioane de lei, ajungind la 161 milioane de lei.

Analiştii economici susţin că restanţele au continuat să crească in noiembrie. Aceştia declară că, anul viitor, persoanele care au credite bancare vor trebui să işi calculeze foarte bine bugetul pentru a face faţă ratelor.

Singura veste bună pentru clienţi este intrarea in vigoare de anul viitor a legii care interzice majorarea dobinzilor fără temei legal pe parcursul derulării contractului.