Botoşănenii cu posibilităţi financiare reduse vor primi şi in această iarnă din partea municipalităţii ajutoare pentru incălzirea locuinţei. Acestea se acordă atat pentru persoanele care beneficiază de sistemul centralizat de incalzire cat şi pentru cele care folosesc la incălzirea locuinţei gazele naturale sau lemne şi cărbuni ori combustibili petrolieri. Astfel, pentru incălzirea locuinţei cu energie termică ajutoarele au fost acordate in baza cererilor completate de cetăţeni prin dispoziţii ale primarului care conţin compensarea procentuală stabilită in funcţie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, precum şi valoarea ajutorului maxim lunar, calculat in funcţie de consumul maxim lunar pe tip de apartament şi zona de temperatură, respectiv, 1,01 Gcal -1 camera, 1,49 Gcal-2 camere, 1,94-3 camere şi 2,7 Gcal-4 camere.
In urma centralizării cererilor aprobate pentru luna noiembrie, dreptul la ajutorul pentru incălzirea locuinţei a fost stabilit pentru 8731 de beneficiari. Din totalul beneficiarilor, un procent de 12,2 la sută, adică 1066 de familii, au declarat că nu realizează niciun venit, iar 43 de familii sunt beneficiare de ajutor social. O analiză comparativă cu sezonul rece 2007-2008, efectuată in aceeaşi perioadă, relevă faptul că anul acesta, in aceeaşi perioadă, numărul beneficiarilor de ajutor de incălzire de energie termică in sistem centralizat a scăzut cu 12,7 la sută. Din punct de vedere financiar, plăţile efectuate pentru aceste ajutoare in luna noiembrie ajung la 1.712.355, 54 de lei ceea ce inseamnă un consum maxim de 13.127, 43 Gcal. Mai trebuie menţionat faptul că sumele decontate efectiv pot fi mai mici, şi se calculează ca procent din valoarea facturii calculată prin inmulţirea consumului defalcat pe consumatorii individuali cu preţul local al energiei termice facturate populaţiei. De asemenea, trebuie ştiut că ajutorul maxim lunar stabilit prin Dispoziţia Primarului, calculat ca produsul dintre consumul maxim lunar stabilit pe tip de apartament şi in funcţie de zona de temperatură, cu preţul local de referinţă (stabilit la 213 lei/Gcal pentru anul 2008) se va recalcula pentru fiecare beneficiar in parte pentru perioada 1 ianuarie -31 martie 2009, in funcţie de noul preţ local de referinţă, de 187, 86 de lei/Gcal stabilit prin Decizia ANRSC.
Pentru ajutorul de incălzire a locuinţei cu gaze naturale, pană la data de 8 decembrie au depus cereri 6455 de persoane. Dintre acestea 159 au fost respinse, un număr 56 de beneficiari au solicitat modificarea cuantumului iar 22 au solicitat incetarea ajutorului. In prezent, numărul total de beneficiari pentru ajutorul de incălzire a locuinţei cu gaze naturale este de 6217. Cele mai multe cereri pentru ajutorul acordat la incălzirea cu gaze naturale au fost depuse in luna octombrie, adică 4.971 din care 120 au fost respinse şi 4851 aprobate. In luna noiembrie au fost depuse 1285 de cereri pentru ajutorul de incălzire a locuinţei cu gaze naturale din care 35 de cereri au fost respinse şi un singur beneficiar a solicitat incetarea ajutorului. In luna decembrie, pană pe data de 8, au fost depuse 199 de cereri din care patru au fost respinse, 56 de beneficiari au solicitat modificarea cuantumului iar 21 de beneficiari au solicitat incetarea ajutorului. Pentru ajutorul de incălzire cu lemne, pină la data de 8 decembrie, au fost depuse 1143 de cereri din care 2 au fost respinse iar 5 beneficiari au solicitat incetarea ajutorului. In prezent, la nivelul municipiului sunt 1136 de persoane care beneficiază de ajutoare la incălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri. In luna octombrie au fost depuse cele mai multe cereri pentru acest ajutor, adică 1061 din care doar una respinsă. In luna noiembrie au fost depuse 74 de cereri pentru ajutorul de incălzire a locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri din care doar una a fost respinsă. De asemenea, in luna decembrie, pină la data de 8, au fost depuse 8 cereri pentru acest ajutor.