Librăria Alexandria din mall a găzduit, sâmbătă, lansarea cărții „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” a scriitorului de origine botoșăneană, Dan Lungu, devenit mai cunoscut publicului larg datorită filmului „Sunt o babă comunistă”, realizat după cartea sa. De data aceasta, Dan Lungu a lansat o carte despre actualitatea curentă, cea a copiilor lăsați singuri de părinții care pleacă la muncă în străinătate.
Cartea a beneficiat de prezentarea autoarei Maria Baciu care a subliniat legătura scriitorului cu profesia de bază, respectiv, cea de sociolog.
„Mă bucur că sunteți aici, că participați la acest evenimeent de cultură adevărat, pentru că sunteți în fața unui scriitor din Botoșani, care întărește încă o dată ideea că nasc oameni și la Moldova. Cum spunea și Sadoveanu, Botoșanii înseamnă poezie, înseamnă proză, literatură, înseamnă spirit, drept care suntem onorați să prezentăm cea mai bună carte a lui Dan Lungu care pune în evidență specificul lui Dan Lungu. El este profesor doctor la Facultatea de Sociologie, iar un sociolog e un om care are o viziune foarte largă asupra societății, asupra istoriei, asupa umanității în general”, a spus Maria Baciu.
Scriitorul Dan Lungu a vorbit la rândul său despre cartea cea mai nouă a sa.
„Cartea este una despre copilărie, despre pierderea inocenței… Unul din visurile mele de prozator a fost mereu să scriu din perspectiva copilului și un pariu pentru prozator este să poată scrie un roman, o lume privind prin ochii copilului”, a spus Dan Lungu.
La evenimentul de lansare a cărții a participat și actrița Petronela Chiribuță, care a recitat un fragment din cartea lansată. Cartea poate fi achiziționată de la librăria care a găzduit evenimentul la un preț de 45 lei.
Prezentarea cărții apărută la Polirom:
Un roman surprinzator, emotionant si plin de umor care exploreaza, prin ochii inocenti ai Raditei si cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund Romania postcomunista: emigratia temporara. Pentru a-si scoate familia din impas financiar, Letitia hotaraste sa plece la munca in strainatate pentru citeva luni. Prin intermediul unei cunostinte ajunge la Roma, in Italia, unde face menaj si ingrijeste de batrina familiei Bosse, Nona. Intimplator, intilneste o fosta colega de liceu, Laura, o veterana a locurilor de munca precare, fire puternica, spontana si onesta, care ii deapana povestea ei de emigranta. Acasa, au ramas cele doua fetite: Radita – sensibila, introvertita – in grija bunicilor si Malina in cea a sotului Letitiei, Vali. Aflata la inceput de scoala si puternic atasata de mama sa, Radita sufera in urma despartirii asa cum numai copiii pot sa o faca, cu tot corpul si toata imaginatia. Cele citeva luni preconizate se tot lungesc, planurile de viitor sufera mereu schimbari, iar efectele secundare ale plecarii se dovedesc imprevizibile. Ne aflam in fata unui roman tulburator, in care sint imbinate subtil o varietate de teme: copilaria, inocenta, instrainarea, confruntarea mentalitatilor, relatiile de cuplu sau reconfigurarea identitatii. Totul intr-o constructie plina de tensiune si cu un limbaj proaspat, efervescent.
lungu asta da scriitor nu bula de lucian alexa