Guvernul majoreaza salariile cadrelor didactice cu 28%, in 2009

"Printr-o ordonanţă de urgenţă am stabilit cum se va face creşterea salariilor profesorilor. In acest fel răspundem solicitărilor şi aşteptărilor celor care lucrează in acest domeniu. In sistemul de invăţămint preuniversitar, la primele trepte de salarizare, majorarea va fi de 28%, urmind apoi schema degresivă. Cred că in acest fel stabilim un sistem care ii va păstra şi ii va atrage pe tineri in domeniul educaţiei", a declarat premierul, potrivit site-ului oficial al Guvernului, citat de Realitatea.

"Creşterea a fost făcută in aşa fel incit să fie păstrate echilibrele macroeconomice. Majorările vor fi acordate in două trepte: una la 1 martie şi una la 1 septembrie. Procentul din PIB alocat educaţiei nu se va modifica, va fi tot 6% din PIB, ca şi anul acesta. Va fi păstrat şi volumul investiţiilor nealterat in aşa fel incit să mergem mai departe cu procesul de modernizare a şcolii romaneşti", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu care a precizat că sistemul de majorare diferenţiată a salariilor va fi aplicat şi in alte sectoare bugetare, precum sănătatea şi justiţia.

La sfirşitul lunii septembrie Camera Deputraţilor, for decizional, a adoptat in unanimitate, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice urmau să se majotreze cu peste 50% incepind de la 1 octombrie. Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Cristian Admoniţei, a fost unul dintre cei care a votat actul normativ. Premierul Tăriceanu l-a criticat şi in cele din urmă l-a demis pentru această acţiune a sa. Tăriceanu a afirmat atunci că majorarea votată de parlamentari nu este sustenabilă economic.

Curta Constituţională a Romaniei a luat in discuţie contestaţia Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% pe care a declarat-o constituţională. Sindicaliştii au salutat atunci decizia CCR şi au cerut demisia guvernului.

Preşedintele a promulgat legea spunind că in caz contrar ar fi insemnat o dezicere a sa de "Pactul pentru educaţie" şi a făcut apel către sindicate să-şi prezinte revendicările salariale după alegeri, după instalarea noului Guvern.

baner_net_liviu.jpg

buhaianu_jpg2.jpg