Botoşaniul se numără printre judeţele cu cele mai multe cazuri de hepatita B şi C din ţară, iar pentru a preveni apariţia de noi cazuri Institutul Naţional „Matei Balş” şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi au derulat o campanie de informare şi prevenţie „Spunem NU hepatitei în Moldova”.
Miercuri, în sala de şedinţe a Primăriei Botoşani a avut loc o întâlnire între iniţiatorii programului cu medici botoşăneni, primari din judeţ, autorităţi sanitare, în vederea lansării unui grup de lucru care să gestioneze implementarea locală a proiectului.
Programul îşi propune să identifice persoanele infectate cu virusul hepatic şi să le îndrume către clinicile de specialitate, dar să desfăşoare şi acţiuni de educaţie şi prevenţie cu privire la simptomele hepatitelor.
„Medicul de familie va trimite va un anumit tipar de pacient, acel pacient cu risc care va veni spre testare. Vor fi mai multe cursuri cu medicii de familie din judeţul Botoşani, după care, după sărbători, va veni caravana. Aceasta se va adresa profilului de pacient cu risc. Medicii de familie, cu sprijinul autorităţilor locale, trebuie să încerce să depisteze acest pacient pe care să-l trimită la testare gratuită. Toţi cei care sunt pozitiv, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, vor veni către medicul specialist de boli infecţioase, după care se vor adresa la centrul universitar„, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi.
Cu această ocazie, a fost deschis şi un Info-line „Spunem Nu Hepatitei”, unde cei interesaţi pot suna la numărul de tel.0720.222.110 şi pot intra în legătură cu medicii specialişti din Iaşi.
De la întâlnire a lipsit din motive obiective prof.dr. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Bals”.