Afaceri de 200.000 de euro la Directia Sanitar Veterinara

Ancheta penală declanşată in cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), in privinţa vaccinărilor fictive plătite cu 200.000 de euro in perioada 2006 – 2007, verifică mai multe piste. Potrivit procurorului Aurel Simion, purtător de cuvint in cadrul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani, in octombrie, pe adresa instituţiei a ajuns o sesizare anonimă prin care erau denunţate activităţi in care ar fi fost implicaţi cei cercetaţi. Potrivit sesizării, Dana Berheci, director economic in cadrul DSVSA, ar fi ţinut, cel puţin pentru o perioadă, contabilitatea la firma medicului veterinar Constantin Pinzariu, pentru care au fost făcute decontările in valoare de 700.000 de lei, deşi această activitate este interzisă prin legea funcţionarului public. Potrivit aceloraşi surse, parte din banii care s-au "scurs" din DSVSA ar fi ajuns la o firmă de transport unde ar fi fost utilizaţi in achiziţionarea de mijloace fixe. Chiar dacă era o sesizare anonimă, procurorii au dispus verificări la presupusele colaborări dintre cei doi, cit şi asupra firmei, informaţiile fiind in atenţia Serviciului de Investigare a Fraudelor. "Am primit şi documentele solicitate de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, iar cercetările vor continua pentru soluţionarea cauzei", a precizat procurorul Aurel Simion.

Ancheta in cadrul DSVSA a fost iniţiată in august 2007, in urma unui control al Curţii de Conturi care a evidenţiat o "gaură" de peste 700.000 de lei (circa 200.000 de euro) in gestiunea instituţiei. Banii au fost plătiţi in intervalul 2006- 2007 către medicul veterinar Constantin Pinzariu, pentru administrarea unor tratamente la păsări şi animale, fără să existe documente justificative.

In timpul cercetărilor, o parte din sumă a fost returnată de beneficiar. Din acest motiv, impotriva directorului economic DSVSA Dana Berheci şi a medicului au inceput cercetări pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi abuz in serviciu. Anchetatorii nu exclud ca pe lista invinuiţilor să mai apară şi alte persoane. De altfel, aceştia incearcă să stabilească acum drumul parcurs de bani din momentul achitării sumelor de către DSVSA pentru a afla persoanele implicate pe traseu şi care ştiau despre ceea ce se intimpla in cadrul instituţiei.

A?