Timp de trei ani, 26 de organizaţii partenere din 13 țări europene vor colabora în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ intitulat «European Literacy and Citizenschip Education » (« ELICIT+ »), în cadrul acţiunii KA2 – Parteneriate strategice care se adresează mai multor domenii / Cooperare şi inovare pentru schimburi de bune practici, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.
Coordonatorul proiectului este Universitatea din Limoges, Franţa, având drept parteneri universități, instituții educaţionale, școli, asociații, ONG-uri, autorități locale din Franţa, Olanda, Ungaria, Spania, Germania, Lituania, Slovenia, Austria, Marea Britanie, Italia, Belgia, Bulgaria, România (I.Ş.J. Botoşani, AEDER, Fundaţia Alumni din Constanţa).
Obiectivul principal constă în stabilirea unei reţele durabile în vederea creării de module de formare pentru profesori, părinți și alte categorii din domeniul educației, pentru a instrui un număr tot mai mare de elevi din Europa, studenți și adulți care să devină cetățeni europeni responsabili şi competitivi în comunitate.
Grupul țintă este format din adulți implicați în educație (formală, informală și non-formală) precum şi din elevi şi studenţi.
Principalele activități vor consta în punerea în aplicare a diferitelor module de formare: formarea formatorilor, formarea inițială și continuă a personalului didactic, educaţia adulţilor. Modulele și materialul pedagogic vor fi proiectate în timpul primului an. În al doilea an, acestea vor fi testate și actualizate, astfel încât să poată fi implementate și evaluate în ultimul an al proiectului.
Prima reuniune de lucru a avut loc la Düsseldorf, în Germania, în perioada 02-06 octombrie 2014. Obiectivele reuniunii de lucru au fost :
– prezentarea organizaţiilor partenere ;
– prezentarea proiectului ELICIT-PLUS, verificarea diferitelor părţi ale formularului de aplicaţie şi a liniilor sale directoare ;
– prezentarea calendarului de activităţi, a termenelor limită, pentru buna derulare a proiectului (cronologie, plan de lucru) ;
– prezentarea atribuţiilor, stabilirea obiectivelor grupurilor de lucru stabilite anterior ;
– validarea procedurilor de evaluare ;
– prezentarea bugetului şi pregătirea acordurilor bilaterale pentru 3 ani;
– fixarea obiectivelor pentru următoarele reuniuni de lucru.
Produsele finale vor fi disponibile gratuit pe site-ul dedicat proiectului, partenerii având un rol important în diseminarea şi valorizarea acestora.
Sursa> comunicat presa