Inspectoratul Judetean de Politie incalca Codul Rutier

Desi Codul rutier interzice cu desavirsire circulatia carutelor pe drumurile de interes national si european, caile rutiere sunt pline de atelaje, iar politistii inchid ochii. Foarte duri cu soferii, agentii rutieri aproape ca ignora nu doar carutele, ci si cirdurile de animale care merg dimineata sau seara la pasune, deranjind sute de soferi.

Seful Politiei, comisarul sef Viorel Serbanoiu, ridica din umeri, atunci cind e vorba de cautari sau proprietari de animale care blocheaza drumurilor.

"E cu adevarat un fenomen, dar am cerut IGPR o strategie", a afirmat Serbanoiu.

Seful Politiei transmite responsabilitatea in curtea primarilor, care aveau obligatia de a amaneja cai de acces separate pentru vehiculele cu tractiune hipo. Cu toate acestea, Serbanoiu recunoaste ca niciun primar nu a fost amendat, in conditiile in care acelasi Cod Rutier prevede ca primarii şi ceilalţi administratori ai unităţilor locale pot fi amendaţi pentru neamenajarea drumurilor laterale pentru căruţe, iar sancţiunile sunt foarte mari. Ele sunt cuprinse intre 21 şi 100 de puncte-amendă. Tot Codul Rutier stabileşte că atelajul hipo se confiscă, iar căruţaşii sunt amendaţi la rindul lor cu nouă pina la 20 de puncte amendă.

Pina acum nicio astfel de sanctiune, clementa fiind motivata de faptul ca persoanele care merg cu caurta sunt sarace.

"Sunt oameni mai nevoiaş care folosesc căruţa. Sunt oameni cu anumite posibilităţi financiare. Ca să aibă acces la terenurile agricole pe care le au, trebuie să meargă pe drumurile astea publice. Noi tot cerem să se găsească drumuri lăturalnice", a afirmat Şerbănoiu.

In Botoşani, există peste 44.000 de căruţe, in condiţiile in care numărul maşinilor este de doar aproximativ 43.000. In primele nouă luni ale acestui an, in judeţ au fost inregistrate 96 de accidente grave şi 271 de accidente uşoare, soldate cu 33 de morţi, 84 răniţi grav şi 43 răniţi uşor.