Un contract incheiat intre Muzeul Judeţean şi o societate comercială administrată de consilierul judeţean Elena Condrei arată incă o dată că la Botoşani legile privind asigurarea transparenţei in exercitarea demnităţilor publice, prevenirea şi sancţionarea corupţiei nu sunt respectate. Este vorba despre o inţelegere din care Elena Condrei are de ciştigat bani publici, in condiţiile in care este consilier judeţean, iar legea ii interzice să facă afaceri cu Consiliul Judeţean (CJ) sau vreo instituţie subordonată acestuia. Intr-un cadru oficial, vineri a avut loc deschiderea secţiei de artă a Muzeului Judeţean. Locaţia este un imobil de pe Strada 1 Decembrie, faţă in faţă cu fostul magazin Botoşani, spaţiul de expunere fiind de circa 250 de metri pătraţi. Valoarea lucrărilor, suportate de Muzeul Judeţean din fonduri alocate de la CJ, este de aproape un miliard de lei vechi. "Amenajările, pentru că a fost nevoie, aici inainte fiind spaţii de birouri, au costat 600-700 de milioane de lei vechi, iar dotările, cu sistemul de securitate, candelabre şi toate celelalte, pină in 200 de milioane", a declarat cu ocazia inaugurării Lucia Pirvan, directorul Muzeului Judeţean. Aceasta a adăugat că pe baza contractului incheiat cu firma SC Deimos SRL, deţinătoarea spaţiului, chiria va fi circa 1.000 de euro pe lună. Conform datelor de la Registrul Comerţului asociaţi-administratori ai firmei Deimos sunt Elena Condrei şi Alexandra Ţiplea Condrei, primul asociat fiind consilier judeţean atit in mandatul 2004-2008, cit şi in cel prezent.
Conform legii privind transparenţa exercitării demnităţilor publice "consilierii judeţeni care au calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot incheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse (…) cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea consiliului judeţean respectiv". Incălcarea acestei prevederi atrage, conform legii, incetarea de drept a mandatului de ales local. Procedura prevede ca secretarul unităţii administrativ teritoriale să sesizeze prefectul, acesta emiţind un ordin de incetare a mandatului. "Trebuie să analizăm in detaliu, dacă un contract de inchiriere este asimilat de contractul de presări servicii. Luni vom lua o decizie şi, dacă va fi cazul, ne vom adresa prefectului", a declarat vineri Marcel Bejenariu, secretarul judeţului Botoşani.
Contractul intre Deimos şi Muzeul Judeţean a fost incheiat cu acordul fostei conduceri a CJ, cind in fruntea instituţiei se afla Constantin Conţac, actualmente vicepreşedinte. Tot in mandatul trecut Elena Condrei a părăsit rindurile liberalilor pentru a se inscrie in PSD, asigurindu-i fostului preşedinte o majoritate confortabilă, din punct de vedere politic, in fostul legislativ.
Elena Condrei nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Secţia de artă a fost inaugurată cu un concert
Inaugurarea secţiei de artă s-a făcut printr-o slujbă de sfinţire a locaţiei, cu participarea conducerii CJ, a protopopului Lucian Leonte, a numeroşi oameni de cultură din Botoşani, dar şi a unor elevi de la Liceul de Artă "Ştefan Luchian". Prin acorduri de flaut şi pian aceştia au marcat expunerea a un sfert din lucrările de pictură şi sculptură din depozitul Muzeului Judeţean.
Botoşaniul a avut prima oară un muzeu de artă in 1960. Actuala secţie de artă a fost redeschisă după 12 ani de dispariţie.