Patru procesatori de lactate din Botoşani intenţionează să obţină recunoaştere naţională şi europeană pentru ‘Caşcavalul de Săveni’, potrivit Radio Iaşi, care citează agenţia de stiri Agerpres.
Cele patru firme au format o asociere care are în vedere dobândirea atestatului de produs tradiţional pentru ‘Caşcavalul de Săveni’, emis de Ministerul Agriculturii, iar, ulterior, recunoaştere pe piaţa Uniunii Europene.
‘Se lucrează în momentul de faţă la un caiet de sarcini, care se va depune la Ministerul Agriculturii, cu o denumire de origini protejată şi cu o indicaţie geografică protejată. Va fi un produs care se va realiza doar în arealul stabilit în caietul de sarcini’, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş.
Procesatorii susţin că reţeta după care se prepară caşcavalul de Săveni este unică, iar tradiţionalitatea este conferită atât de ingrediente, cât şi de tehnologia de lucru.
‘Pentru obţinerea produselor tradiţionale se parcurg o serie de etape de prelucrare în regim manual, spre deosebire de sistemul industrial, unde utilajele înlocuiesc operatorii.
Atestarea produsului tradiţional este o recunoaştere a instituţiilor statului în privinţa calităţii’, a declarat Carmen Dulgheriu, administratorul unei societăţi comerciale specializate în prelucrarea laptelui.
Actiunea celor 4 procesatori din jurul orasului Saveni este laudabila, insa cascavalul care se produce acum in aceasta zona nu seamana deloc cu cel produs pina in 1989. Cascavalul de Saveni de la fosta fabrica era atestat si admis in multe tari europene si in Rusia, desi si atunci fosta Uniune Sovietica punea fel de fel de conditii.
Astazi, cascavalul de Saveni are numeroase ,, adaosuri”, este prea sărat – ca sa mentină mai multa apa( sa fie mai greu la cintar) si, practic, nu se deosebeste de celelalte. Mult mai placute sunt tipurile de cascaval produse in Ardeal.
Mai procesatorilor, daca vreti sa-l atestati si sa-i protejati originea, produceti cascavalul de odinioara, nu cel de azi !