Experimentul secolului incepe cu o reuşită

Oamenii de ştiinţă au incheiat cu succes primul test la cel mai mare accelerator de particule din lume construit vreodată – Large Hadron Collider (LHC). Experimentul, o premieră mondială, işi propune să afle ce s-a petrecut cu miliarde de ani in urmă, la Big Bang – marea explozie care a dus la crearea Universului, transmite Agerpres.

Liderul proiectului, Lyn Evans, a dat ieri, la 10.30 ora Romaniei, ordinul de trimitere a protonilor in acceleratorul LHC, construit la o adincime de 100 de metri sub Alpi, la graniţa franco-elveţiană.

Construirea LHC a costat 3,76 miliarde de euro, iar la realizarea acestuia şi-au dat concursul circa 6.000 de cercetători din 80 de ţări. Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) a inceput să construiască la 100 de metri sub Alpi un inel cu circumferinţa de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de răcire pentru a ajunge la o temperatură de -271,3 grade Celsius. In jurul inelului au fost instalate mai multe detectoare in interiorul căruia se va produce coliziunea de protoni. Viteza acestora va atinge 300.000 de km/secundă, LHC urmind să genereze 600 de milioane de coliziuni pe secundă, lucru ce ar putea facilita naşterea unor particule niciodată observate pină in prezent, printre care şi bosonul Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu". Bosonul Higgs este o particulă misterioasă despre care se spune că ar conferi masă tuturor celorlalte particule.

Primele "salve" de protoni au fost lansate ieri pentru testarea puterii celor mai mari magneţi superconductori din lume. Abia peste aproximativ o lună va avea loc şi cel mai important moment al experimentului, cind se vor produce coliziuni intre pachete de protoni a căror viteză va ajunge la 99,9% din viteza luminii.Energiile foarte mari folosite vor permite de asemenea recrearea pentru o frac

ţiune de microsecundă a stării Universului in primele miimi de secundă după Big Bang, in urmă cu 13,7 miliarde de ani, inainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

Coliziunile ar putea genera de asemenea trei minuscule găuri negre despre care fizicienii de la CERN dau asigurări că nu vor reprezenta niciun pericol, pentru că existenţa lor va fi efemeră. Ciţiva cercetători şi-au exprimat temerea că găurile negre vor absorbi toată materia din jurul lor, provocind sfirşitul lumii