Criza de oameni cu notorietate şi mai ales cu credit la populaţie se resimte din plin şi la Botoşani. Mai sunt 12 săptămini pină la alegeri şi doar şapte pină la declanşarea campaniei electorale, iar partidele botoşănene incă mai caută candidaţi. Doar partidele mari şi-au lansat oferta pe piaţa electorală, insă nici aceasta nu este completă sau definitivă.
PNL, PD-L şi PSD au prezentat o serie de nume ale candidaţilor ce vor apărea pe buletinele de vot pentru primele alegeri uninominale pentru Parlament. Doar liberalii au lansat o formaţie completă de candidaţi pentru cele şase colegii de deputat şi trei de senator, insă pină şi ei anunţă că echipa ar putea suporta modificări. Aceasta este formată din Victor Mihalachi, patronul societăţii Victor Construct, Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, vizind Camera Deputaţilor, şi Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică, candidat pentru Senat in municipiul Botoşani. "In acest moment facem un sondaj pe municipiu şi in funcţie de rezultate pot apărea modificări", declara zilele trecute Florin Ţurcanu, secretarul general al PNL Botoşani. Pentru Dorohoi candidaţii liberali pentru Camera Deputaţilor sunt Mihai Axinte, şeful Direcţiei Silvice, omul de afaceri Neculai Rebenciuc, iar pentru Senat Dumitru Grigoraş, patronul de la RVG. Pe colegiul Săveni-Darabani candidatul la funcţia de senator este actualul deputat Liviu Cimpanu, iar cei pentru Camera Deputaţilor sunt Gheorghe Iavorenciuc, patronul de la Casa Rominească, şi Florin Ţurcanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
PD-L şi PSD mai au locuri libere pe liste
Democrat-liberalii l-au anunţat drept candidat pentru Senat in colegiul Botoşani pe avocatul Dan Humelnicu, in timp ce Camera Deputaţilor este o ţintă pentru Cătălin Obuf Buhăianu, actual deputat, şi Paul Ionescu, nepot al lui Mitică Dragomir şi fost candidat perdant in 2004 din partea PRM. Fără o foarte clară repartizare a candidaţilor, PD-L i-a mai prezentat pe Radu Drăguş, actual deputat, medicul Rodica Huţuleac, fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate, omul de afaceri din Mihăileni, Mihai Luca, şi Cristian Achiţei, actual consilier judeţean.
PSD a lansat in municipiul Botoşani numele lui Liviu Conţac, fiul lui Constantin Conţac, fostul preşedinte al CJ pentru Camera Deputaţilor, alături de Costică Macaleţi, deputat şi in mandatul ce stă să se termine.
Candidatul la Senat este consilierul judeţean Gheorghe Marcu. Ceilalţi candidaţi PSD pentru Senat sunt consilierul judeţean Mihai Darie şi fostul subprefect Paul Popa. Pentru Camera Deputaţilor şirul de candidaţi ii mai include pe consilierul judeţean Mircea Dănuţa, Andrei Dolineaschi, consilier al preşedintelui de partid Mircea Geoană, dar şi pe omul de afaceri săvinean Claudiu Adăscăliţei. Nici social-democraţii nu au repartiţiile fixate şi, ca şi PD-L, au incă un loc liber in echipă.
Dintre membrii partidelor mici singurul care a anunţat că doreşte să candideze este senatorul Gavrilă Vasilescu, intenţia sa desolidarizindu-se de planurile Partidul Conservator, din care face parte. Atit PNG-CD, cit şi PNŢCD sau PRM sunt incă in aşteptarea deciziilor luate de la centru, privind fie alianţele, fie modul de finanţare a campaniei ce stă să inceapă.
Calcule incurcate de votul uninominal
Sistemul de vot uninominal aduce şi mai multe necunoscute in a ce se va intimpla la sfirşitul lunii noiembrie. Singurii care vor deveni cu siguranţă parlamentari vor fi candidaţii ce vor obţine in colegiul lor peste 50% din voturi, dar şi aici apare condiţia ca partidul din care fac parte să treacă la nivel naţional pragul electoral. Ceilalţi vor depinde de redistribuire, de procentul obţinut de partid la nivelul ţării, la nivelul judeţului şi, implicit de ordinea in care partidele vor putea să-şi atribuie colegiile pe care le indică toate aceste calcule