Moaştele Sfintul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş vor fi aduse vineri la Botosani, in cadrul activităţilor dedicate comemorării a 160 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi Zilei Pompierilor din Romania.
Ceremonialul sărbătoririi "Zilei Pompierilor din Romania" va fi organizat in ziua de 12 septembrie, cu incepere de la ora 10.00 la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani, strada Uzinei, nr. 3.
In cadrul şedinţei festive vor fi prezentate mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, OrdinulA?inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani, ordinele de avansare şi recompense precum şi rezultatele diferitelor concursuri organizate cu ocazia acestei zile.
Cu acest prilej vor fi aduse la sediul inspectoratului moaştele Sfintul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor. La slujba religioasă vor putea participa familiile cadrelor dar şi cetăţenii, ziua de 12 septembrie fiind declarată "Ziua Porţilor Deschise".
Tot in cadrul manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor din Romania se va organiza "Cupa 13 Septembrie" la minifotbal. Tofeul va fi disputat intre echipele reprezentative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului Roman de Informaţii Botoşani şi a mass-mediei locale.
Sfintul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
Ca episcop, Sf. Ierarh Iosif cel Nou i-a păstorit pe romanii din Banat şi Timişoara timp de trei ani, intre 1650- 1653. In toamna anului 1653, cetatea Timişoarei a fost supusă unui lung jaf şi distrugeri din partea turcilor care nu au fost mulţumiţi pină nu au dat foc oraşului. Episcopul, deşi bătrin – avea pe atunci peste 80 de ani, nu a fugit ca un fricos, ci a stat ca un viteaz, biruind puterea focului prin rugaciune, căci Dumnezeu a trimis ploaie năprasnică şi astfel focul a fost stins. Toţi credincioşii Timişoarei s-au bucurat şi au recunoscut că episcopul lor a fost ascultat de Dumnezeu, căci focul a fost stins prin rugăciunile fierbinţi ale bătrinului ierarh. Pompierii militari şi civili şi-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor pe Sfintul Ierarh Iosif cel Nou tocmai datorită calităţilor pe care bătrinul ierarh le-a avut de ascultător şi smerit, dar mai ales de viteaz şi biruitor in lupta cu puterea focului.