Viceprimarul Cătălina Lupaşcu afirmă că instituţiile din subordinea Primăriei Botoşani ar trebui să facă achiziţiile publice în mod transparent, lucru care nu se întâmplă. Viceprimarul a dat drept exemplu unităţile de învăţământ, unde, spune Cătălina Lupaşcu, nu există o transparenţă în cheltuirea banului public. Aceasta susţine că lucrările de reparaţii se fac de regulă prin încredinţare directă, însă nici aici nu există transparenţă drept pentru care va veni cu un proiect de hotarare ce vizeaza modul în care unităţile de învăţământ gestioneaza fondurile primite din bugetul local.
„Vrem să vedem în ce măsură legislaţia ne oferă posibilitatea de a particulariza procedura de achiziţii publice directe pe care am iniţiat-o şi pe care am trecut-o printr-o hotărâre de Consiliu Local, în ce mod putem obliga ordonatorii terţiari de credite din subordinea primăriei să folosească acelaşi sistem în achiziţiile publice directe. Sunt convinsă că s-ar face economii. Sunt convinsă că bugetul Primăriei ar fi mult mai bine chibzuit, pentru că sunt mulţi bani care se dau în şcoli pentru reparaţii şi sunt convinsă că din economiile realizate directorii ar putea realiza şi alte lucruri„, a spus Lupaşcu.
Viceprimarul crede că ar trebui o verificare şi o monitorizare mai atentă din partea Primăriei Botosani în ceea ce priveşte achiziţiile publice.
Spune viceprimarul Lupascu: ,, Vrem sa vedem in ce masura legislatia ne ofera posibilitatea de a particulariza procedura de achizitii publice directe…..” Extraordinar! Cum adica, daca nu stii ce prevede legislatia, atunci de ce vii cu teribilisme de astea: ,, sa particularizam procedura”.
Procedura este una singura si nu era necesar sa se adopte o hotarire de consiliu. Madame, daca nu stii, iti spun eu ca prin aplicarea OMF nr.946 se poate ,,particulariza” procedura. Problema este ca in scoli nu exista un responsabil cu achizitiile publice( asa cum spune legea) , ca Primaria nu solicita Planul anual al achizitiilor de orice fel de la institutiile subordonate si ca directorul economic al Primariei se complace in aceasta situatie. Deci, sistemul existent este incomplet si netransparent. Despre directorii de scoli ce sa mai vorbim: habar n-au sa coordoneze problemele achizitiilor publice.
Cu alte cuvinte, pe afli in treaba dar nu stii exact despre ce este vorba, madame Lupascu!