Cotidianul: Baronul PSD de Botoşani acuză conspiraţia sutanelor

La două luni de la pierderea alegerilor pentru şefia CJ Botoşani, baronul PSD Constantin Conţac pare să nu se fi impăcat incă cu ideea. Mai mult, crede că pentru această poveste este de vină Necuratul, care şi-a virit coada şi nu prin oricine, ci tocmai prin intermediul mai multor preoţi din judeţ, pe care ii acuză că au făcut campanie electorală contra sa şi in favoarea reprezentanţilor PD-L.

Intr-o postare pe blogul său, intitulată "Credinţa ca o monedă de schimb", liderul social democrat se răfuieşte cu preoţii din comunele Hăneşti, Coţuşca şi Mihălăşeni, despre care i s-ar fi relatat că "umblau cu Biblia, cu bani şi puneau enoriaşii să jure, contra unei sume de bani, că vor vota PD-L, nici intr-un caz PSD-ul sau pe Conţac".

Asta in ciuda ajutoarelor oferite de-a lungul mandatului său de preşedinte al CJ. Baronul social democrat nu evită să lanseze acuzaţii dure.

"Acum ce să cred? Că au scăpat dracii din Iad şi au intrat in slujbă, la biserici? Dacă este aşa, atunci să nu ne mai mirăm de toate relele ce se intimplă pe acest pămint. Mă intreb, pe bună dreptate, să fie preoţii aşa de hrăpăreţi, lacomi? Bineinţeles, nu toţi, insă, aşa cum am avut ocazia să văd cu ochii mei, nu e departe de adevăr, unii sunt lacomi şi ar face orice ca să se inavuţească", observă Conţac. Pe lista neagră a acestuia ar mai intra şi stareţul Mănăstirii Popăuţi, care "la o agapă creştinească, de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, la fiecare inghiţitură striga cu fălcile pline să nu mai voteze nimeni cu PSD-ul, dar in mod deosebit <cu Conţac>", dar şi preoţii din Drăguşeni şi Corlăţeni.

Ţinta principală a şefului PSD este insă protopopul de Botoşani, Lucian Leonte, cel de la care crede că i se trag mai toate. Astfel, Conţac povesteşte că, participind recent la cea de-a treia ediţie a Festivalului de cintec, s-a văzut cu un grup de cunoştinţe, care i-au dezvăluit trădarea pusă la cale de feţele bisericeşti. Şi invocind glasurile acestora, Conţac il compară indirect pe Leonte cu Satana şi il acuză de furt. "Mă intilnesc cu un grup de cunoscuţi. Se opresc, mă salută, le răspund, la care aceştia mă atacă dur. <Ştiţi de ce aţi pierdut?> Le răspund: <Aşa a vrut electoratul>".

Grupul: <Nu este adevărat>. Le răspund că totuşi aşa a ieşit la numărătoarea voturilor, insă cei din grup au strigat sus şi tare: <Te-au vindut preoţii!>. Uimit, le răspund: <Nu cred, preotul, pe pămint, il reprezintă şi este trimisul lui Dumnezeu>. Grupul de cetăţeni insistă: <Vă dăm un exemplu. De ce l-aţi criticat pe protopopul Leonte… cu acel spaţiu de la Biserica Sf. Ilie>, care iese pe trotuarul din faţa bisericii. (…) Nu aţi fost inspirat s-o spuneţi abia acum, acest protopop fură de ani şi ani de zile, lucrează cu chitanţiere duble, fură de pe viu şi de pe mort, cu alte cuvinte, zic cetăţenii, este Satana, trimis de Anticrist in biserica lui Dumnezeu>", relatează Conţac.

Una dintre ţintele atacului lui Conţac, preotul Gavril Damian din Hăneşti, a declarat pentru Cotidianul că el nu s-a implicat in nici un fel in campania electorală. "Sunt foarte surprins de aceste declaraţii. Eu sunt preot şi nu am voie să fac politică. Altceva nu am de spus, pentru că nu vreau să fiu implicat in dispute politice", a declarat acesta. Protopopul Lucian Leonte nu a putut fi contactat duminică de Cotidianul, insă acesta i-a dat o replică şefului PSD in presa locală.

"Cind a scris asta? Nu, nu am văzut. Asta este problema lui. Nu ştiu ce are… Chiar nu ştiu ce are. Nu am cunoştinţă că i-aş fi făcut vreun rău, că l-aş fi supărat cu ceva. Nu ştiu ce are, e liber să facă ce vrea. După cultura lui, după pregătirea lui, după intenţiile lui, după ceea ce urmăreşte, nu ştiu…", a spus Leonte recent, citat de Jurnalul de Botoşani.

Şef de autobază, baron local ?

Inainte de a fi baron PSD de Botoşani, Constantin Conţac s-a făcut remarcat timp de 30 de ani ca şef de autobază şi director la SC Transporturi Auto SA Botoşani. Intre iunie 2000 şi decembrie 2003 este vicepreşedinte al CJ Botoşani, pentru ca din vara lui 2004 să preia şefia instituţiei. Din această ultimă postură, Conţac a avut de-a face cu procurorii DNA, care anul trecut l-au trimis in judecată pentru spălare de bani şi fals in declaraţii şi obţinerea unor foloase necuvenite de 19,3 milioane de lei.