Bolnavi taxaţi ilegal la internarea in Spitalul Judetean

Conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ incasează anual peste 100.000 de lei de la pacienţii care se internează pe oricare din secţii sau beneficiază de spitalizare de zi. Astfel, de ani buni, fiecărui botoşănean care se prezintă la biroul de internări i se percepe o taxă de 2,5 lei, sumă reprezentind contravaloarea a două formulare.

Cu toate acestea, actualul şef al spitalului nu avea cunoştinţă de ea, intrebindu-se la fel ca şi unii pacienţi de ce bolnavii trebuie să dea bani pentru a fi internaţi. "Nu aveam nicio idee despre această taxă. Mă intreb oare ce face omul dacă nu are acea sumă la el. Este un lucru moştenit de la vechea conducere şi vom analiza in scurt timp cum se aplică această taxă. Mie cel puţin nu mi se pare normală", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judeţean Mavromati. Cert este, insă, că actuala conducere s-a bucurat de rotunjirea veniturilor datorită acestei taxe.

Deşi o parte din reprezentanţii unităţii spun că practica este normală, fiind menţionată şi in regulamentul intern al spitalului, numeroşi pacienţi o contestă, susţinind că nu primesc chitanţă pentru suma plătită inainte de internare. Astfel nimeni nu ştie cu exactitate unde se duc aceste fonduri, catalogate generic "venituri proprii" ale spitalului. In nota de prezentare a bugetului spitalului există printre alte capitole cele numite "Venituri incasate la cererea pacienţilor", "Venituri din donaţii şi sponsorizări" sau "Venituri din accize", taxa de internare fiind probabil incadrată intr-un astfel de capitol. Un simplu calcul arată că anul trecut, la cele peste 33.000 de internări, la care se adaugă şi spitalizările de zi, unitatea sanitară a incasat peste 100.000 de lei.

Casa de Asigurări consideră taxa ilegală

Carmen Nicolau, preşedintele interimar al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), s-a declarat surprinsă de faptul că asiguraţii sunt nevoiţi să achite o taxă la internare. Oficialul instituţiei care plăteşte serviciile medicale prestate de spital spune că practic cei de la Mavromati incasează bani din două părţi pentru acelaşi serviciu. "Consider că prin plata cazului rezolvat noi achităm şi contravaloarea fişei de internare. Perceperea unei astfel de taxe asiguraţilor este ilegală din punctul nostru de vedere. Un serviciu fără plată, aşa cum este cel pentru asiguraţi, chiar asta inseamnă, fără acei 2,5 lei. Dacă am percepe şi noi o taxă pentru toate adeverinţele pe care le eliberăm am avea fonduri proprii semnificative", a precizat Carmen Nicolau, directorul general interimar al CAS. Aceasta mai spune că instituţia pe care o reprezintă aşteaptă sesizări pe această temă de la asiguraţi pentru a se putea indrepta impotriva spitalului.

Perceperea unei taxe de internare a fost discutată la nivel naţional atit in 2003, cit şi in 2006, insă nu a fost aprobată din cauza numeroaselor contestaţii formulate de opinia publică.