Prevenirea furturilor de animale reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani pentru anul 2014.
În acest context, luni, 16 iunie , poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Secţia Rurală nr.1 Botoşani au desfăşurat activităţi de informare şi responsabilizare a cetăţenilor cu privire la riscurile care conduc la comiterea furturilor de animale şi consecinţele acestor fapte.
Acţiunea s-a desfăşurat pe raza comunelor Curteşti şi Cristeşti. Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care în gospodării sau în locuri de păşunat rămân animale nesupravegheate.
Proprietarii au fost atentionaţi cu privire la faptul că animalele lăsate nesupravegheate pe păşuni sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru hoţi, iar existenţa unor obiceiuri în comunităţile locale, privind locul de păşunat al animalelor, implică riscuri în ceea ce priveşte siguranţa acestora.
Proprietarilor de animale le-au fost înmânate materiale de campanie, cu sfaturi preventive.
În perioada următoare, poliţiştii botoşăneni vor defăşura acţiuni similare în întregul judeţ.
POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:
Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul în zonele din gospodărie unde lăsaţi animalele. În timpul nopţii, asiguraţi cu sisteme de închidere / încuiere uşile anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale. Evitaţi să amplasaţi adăposturile pentru animale la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora! Animalele lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumurilor constituie o pradă sigură pentru hoţi! Nu le creaţi această posibilitate! Dacă plecaţi de acasă, rugaţi un vecin sau o rudă să vă supravegheze gospodăria. Nu permiteţi accesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanţi sau a celor care se recomandă a fi cumpărători de animale sau de produse agricole! Dacă vă hotărâţi să vindeţi un animal din gospodărie, nu-l oferiţi în schimbul unei promisiuni de plată ulterioară, încasaţi banii în momentul vânzării! Dacă totuşi aţi fost victima unei astfel de infarcţiuni, apelaţi DE ÎNDATĂ numărul unic pentru urgenţe 112!
Sursa: comunicat IPJ