Copiii luaţi în îngrijire de la stat de către asistenţii maternali nu sunt bine îngrijiţi. Este părerea unui medic pediatru, care susţine că asistenţii maternali iau copii în îngrijire datorită banilor pe care îi primesc de la stat.
„Sunt înnebunite să ia alocaţia. Sunt mulţi copii luaţi în plasament pentru că doresc alocaţia care se dă şi sprijinul pentru îngrijirea copilului. Sunt copii care nu sunt îngrijiţi, deşi sunt luaţi în plasament. Nu acuz pe nimeni, ci spun doar fie că nu este suficientă de mare suma care este acordată pentru ca un copil să fie bine îngrijit, fie că cel care îl ia nu are suficientă pregătire pentru a se ocupa de un astfel de copil. Neîngrijit înseamnă diferite boli, needucat corect, alimentaţie corectă. Sunt luaţi copii ca nişte obiecte. Alta este când îngrijeşti un copil din instinct matern şi alta este când ţi-l plasează„, a declarat medicul Aurel Tinca, coordonatorul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean.
În replică, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că asistenţii maternali sunt monitorizaţi în permanenţă şi că nu au fost semnalate, în urma verificărilor care se fac la trei luni la domiciliul asistentului maternal, astfel de situaţii.
„Sunt monitorizaţi de Compartimentul de asistentă socială, de asistenti sociali şi psihologi. Sunt convins de faptul ca, copii din asistentă maternală au un nivel de educare şi trai mai bun decât cei din rezidenţiat„, a spus Dan Şlincu, directorul DGASPC.
La nivelul judeţului, peste 500 de copii sunt luaţi de asistenţii maternali.