Zeci de familii ce stau în chirie riscă să ajungă în stradă, după ce împotriva lor s-au formulat acţiuni de reziliere a contractelor pentru că nu şi-au plătit utilitaţile. Acţiunile, fără precedent, au fost formulate de Locativa împotriva chiriaşilor de la ANL şi din locuinţe sociale, care au restanţe la utilităţi.
Numai în ultima lună, societatea din subordinea Consiliului Local, a deschis 53 de dosare la Judecătoria Botoşani. Dacă până acum acţiunile erau deschise numai pentru restanţele la plata chiriei, o hotărâre de CL de la începutul anului trecut obligă societatea să se îndrepte cu acţiuni în instanţă şi în cazul în care chiriaşii au datorii la apă, gaz, energie electrică sau termoficare.
Acţiunile înseamnă şi un paradox în condiţiile în care, la datoriile către furnizorii de energie sau gaze naturale, societatea de stat prestează un serviciu de recuperare creanţe către un agent privat. Dosarele în instanţă înseamnă şi costuri pentru Localtiva, fiecare acţiune având nevoie de o taxă de timbru, în cuantum de 200 de lei.
„Noi practic respectăm hotărârea de Consiliu Local, care ne obligă să-i dăm în judecată pe chiriaşii care nu plătesc facturile către utilităţi. Am încheiat protocoale de colaborare cu furnizorii pentru a ne furniza debitele. Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de CL am modificat şi contractele de închiriere a imobilelor”, a declarat Cătălin Flutur, directorul Locativa.
Un alt paradox este că, în cele mai multe cazuri, familiile date în judecată sunt de obicei la limita sărăciei, iar evacuarea lor reprezintă o problemă socială, care trebuie rezolvată tot de primărie.