Incendiu anchetat de criminalişti

Un incendiu de proporţii a izbucnit ieri după-amiază, in incinta secţiei de imbuteliere a sucurilor administrată de Bogdan Aniculăesei, fiul patronilor de la cofetăria Romarga. Pentru a face faţă flăcărilor, pompierii militari de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) au solicitat sprijin de la subunităţile din Dorohoi şi Săveni, dar şi de la societatea Electrocontact. In total au acţionat şapte autospeciale.

Intreaga operaţiune a fost coordonată de colonelul Radu Anton, şeful IJSU.

Reprezentanţii societăţii afectate de flăcări nu au făcut declaraţii. Singura reacţie oficială a venit din partea conducerii IJSU. "Cauzele izbucnirii incendiului sunt in curs de stabilire. Pentru acest lucru lucrăm in comun cu reprezentanţii Poliţiei. Ar putea fi vorba despre orice un scurtcircuit electric, o explozie, o scinteie de la un motor, explozia rezervorului de la un motostivuitor. Cert este că focul a fost declanşat din depozit şi a afectat instalaţiile, marfa depozitată şi o sumedenie de pet-uri. Celelalte incinte au fost afectate doar de fum şi căldură. Vestea bună e că in incendiu nu au ars documente", a declarat colonelul Radu Anton. Potrivit informaţiilor neoficiale, incendiul ar fi izbucnit in jurul orei 16,30, in depozitul de produse al societăţii Chiquita Drinks SRL. Flăcările s-au extins spre acoperişul clădirii afectind o mare parte din acesta. La propagarea incendiului au contribuit şi miile de pet-uri depozitate in podul incintei, care s-au aprins imediat. Alertaţi prin 112, pompierii, care nu ştiau de proporţiile incendiului, au trimis in primă fază două autospeciale, după care s-a solicitat sprijin din partea celorlate unităţi. Chiar şi după sosirea acestora, autospecialele au trebuit să fie realimentate cu apă de mai multe ori. Pentru a stinge şi ultimul focar de incendiu, pompierii au trebuit să scoată din podul clădirii sute de saci cu pet-uri goale, care incă mai fumegau. După circa o jumătate de oră de la anunţarea incendiului, la sediul societăţii au ajuns şi ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, care s-au deplasat aproape in bloc, dar şi comisarii Gărzii Financiare. Deşi prezenţa lor la un incendiu era bizară, niciunul dintre aceştia nu a făcut vreo declaraţie. "Este prematur să facem declaraţii, avind in vedere că verificările nu s-au finalizat", a precizat comisarul şef Viorel Şerbănoiu, şeful Inspectoratului de Poliţie.

Patronii societăţii au fost anchetaţi de poliţişti

Activitatea societăţilor administrate de fraţii Dragoş şi Bogdan Aniculăesei a făcut obiectul unor anchete penale, aceştia fiind bănuiţi că ar fi implicaţi in mai multe cazuri de evaziune din sfera afacerilor cu alcool. Ultimul caz s-a petrecut in 2006, cind poliţiştii şi procurorii au descoperit o cisternă cu alcool fără documente. In 2002, cei doi au fost arestaţi 30 de zile pentru evaziune. Incidentul de ieri survine la două zile după ce o cisternă cu peste 8.000 de litri de alcool dublu rafinat a fost cit pe ce să ia foc in incinta societăţii Prodalcoom Vorona, focul fiind stins de pompieri.