Mită cerută pentru o internare in Spitalul Judetean Mavromati

Un infirmier de la Spitalul Judeţean este obligat să demisioneze in urma unui scandal iscat la inceputul săptăminii. Totul s-a petrecut cind bărbatul, angajat de curind in cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor, a fost trimis cu un pacient pe targă la un consult neurologic. Surse din cadrul spitalului spun că infirmierul, care anterior a lucrat la firma care asigură paza unităţii sanitare, i-a spus pacientului că, avind in vedere că nu este asigurat, trebuie să plătească 20 de lei pentru consultul medical şi pentru a i se facilita accesul la medic. Pacientul a achitat suma, insă, după ce a fost internat la Secţia de neurologie, a aflat că fiind urgenţă nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar. Imediat acesta a reclamat situaţia medicilor şi superiorilor infirmierului, care au luat decizia de a-l suspenda.

Pe de altă parte insă, angajatul incriminat le-a povestit colegilor că suma respectivă ar fi insemnat o atenţie pentru medicul de gardă pentru a nu-l interna pe pacient, care, nefiind asigurat, ar fi fost nevoit să-şi plăteacă spitalizarea dacă aceasta ar fi depăşit trei zile. Cu toate acestea infirmierul a fost acuzat că a luat banii care nu i se cuveneau. Reprezentanţii conducerii unităţii sanitare au refuzat să facă orice comentariu in această privinţă, mulţumindu-se să menţioneze că există o comisie care anchetează cazul. "Cazul este anchetat de o comisie de etică, nu de managerul instituţiei. Mi se va comunica decizia luată in urma anchetei, insă acum nu ştiu nimic", a precizat Doru Muntianu, manager general al Spitalului Judeţean "Mavromati".

Potrivit normelor in vigoare, in acest caz există două soluţii, respectiv desfacerea contractului de muncă pentru abateri grave sau demisia. Aceasta nu este prima abatere sancţionată dur de noua conducere a unităţii. La citeva săptămini de la instalarea acesteia, mai mulţi angajaţi din personalul TESA au fost daţi afară după ce au fost găsiţi sub influenţa băuturilor alcoolice la muncă.