Potrivit datelor statistice, in 2007 reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au trebuit să găsească soluţii pentru 17 copii abandonaţi. Dintre aceştia, 12 copii au fost lăsaţi in maternitate, iar ceilalţi in spitalele de pediatrie. După intervenţia specialiştilor DGASPC, un copil a fost reintegrat in familia naturală, doi au ajuns in centre de plasament, iar pentru 14 s-a decis plasamentul familial sau preluarea de către asistenţii maternali profesionişti.
In acest an, se află in lucru trei cazuri de copii abandonaţi. Unul dintre micuţi a fost abandonat intr-o scară de bloc, altul in spital. Situaţia celui de-al treilea nu este incă foarte clară.
In urma discuţiilor purtate cu mamele care-şi abandonează copiii, a rezultat că principalul motiv este sărăcia. "Majoritatea sunt mame singure, iar altele, chiar dacă trăiesc in uniune consensuală, partenerul nu recunoaşte copilul. Mamele nu au un serviciu, o locuinţă stabilă, ori membrii familiei lărgite nu sunt de acord să primească respectivul copil", declară Cecilia Spătaru, director adjunct in cadrul DGASPC.
Mamele aflate in situaţii de risc sunt direcţionate către centrul maternal, unde au posibilitatea să locuiască o perioadă de pină la şase luni. a??Incercăm pe cit posibil ca mamele să-şi rezolve problemele familiale. Acesta este motivul principal, apoi incercăm să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă unde să poată sta cu copilul, după ce pleacă din centrul maternala??, mai spune Cecilia Spătaru.