Zeci de localnici din Dingeni, datori vinduţi pentru credite fictive

Zeci de familii din comuna Dingeni riscă să rămină sub cerul liber după ce locuinţele le-au fost scoase la vinzare de un executor judecătoresc pentru nişte credite pe care, spun sătenii, nu le-au cerut niciodată. Oamenii povestesc că s-au trezit peste noapte cu somaţii de plată pentru nişte imprumuturi de 20.000 şi 30.000 de lei noi la Cooperativa de credit "Jijia" din localitate, care ar fi fost incheiate in fals pe numele lor.

Printre cei inşelaţi se numără şi persoane care figurează ca giranţi, cu toate că nu şi-au dat niciodată acordul in acest sens, dar şi localnici care au obţinut credite de 1.000-1.500 de lei şi care trebuie să returneze acum sume inzecite. In total, pagubele depăşesc 100.000 de lei noi, dar sătenii spun că printre titularii de credite se află inclusiv persoane decedate, care nu aveau cum să depună cererile de imprumut.

Falsurile au fost descoperite cind oamenii au primit acasă titlurile de executare silită prin care erau inştiinţaţi că terenurile şi casele lor vor fi scoase la vinzare. Cu actele in mină, ei au mers ieri la cooperativa de credit să ceară explicaţii, insă informaţiile primite nu i-au lămurit pe deplin. "Am luat 1.000 de lei noi şi am achitat dind cite 140 de lei pe lună. Mi s-a făcut poprire pe ajutorul social de la primărie. Eram la zi cu banii cind mi-a venit hirtie de la bancă să dau 7.000 de lei. Am crezut că dobinzile sunt mari şi am acceptat reeşalonarea ratelor. Cind nu am avut de unde plăti, mi-au trimis executare silită. Mă scot acum in stradă cu 12 copii", spune Lica Iacob. Corina Simion spune ca a luat bani, a achitat creditul, dar s-a trezit cu somaţie de plată şi casa scoasă la vinzare. Printre cei păcăliţi se află şi părintele paroh care spune că a luat un credit de 1.000 de lei, dar trebuie să dea acum peste 10.000 de lei. Oamenii se jură că nu-i cunosc pe cei pentru care sunt obligaţi să plătească acum şi că semnăturile le-ar fi fost falsificate.

Actuala contabilă a cooperativei de credit, Silvia Puiu, se apără şi spune că majoritatea creditelor au fost incheiate in urmă cu circa trei-patru ani, cind ea nici măcar nu lucra in unitate. Ea spune că a preluat gestiunea de la o fostă angajată, Elena Cuciureanu, care trebuie să cunoască mai multe despre cele intimplate.

Dosar asemănător şi la Dobirceni

Contactaţi de reporterii "Monitorul", reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) au precizat că există in lucru un dosar penal care vizează o astfel de escrocherie, care a fost inaintat spre soluţionare Parchetului de pe lingă Judecătoria Săveni. "Prejudiciul a fost estimat la 120.000 de lei noi, iar numărul părţilor vătămate este destul de mare", a precizat miercuri subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvint in cadrul IJP. La rindul său, procurorul Aurel Simion, purtător de cuvint in cadrul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani, spune că dosarul aflat in lucru a fost deschis in 2005 impotriva Elenei Cuciureanu, a Ioanei Bunduc şi a altor citeva persoane, care ar fi păgubit mai mulţi oameni prin intermediul cooperativei "Lumina" de la Dobirceni. "Aceştia sunt cercetaţi pentru că ar fi falsificat contractele de creditare, au incheiat contracte de creditare pe numele unor persoane care nu au solicitat imprumuturi şi au trecut in contracte sume mai mari decit cele solicitate de titulari, insuşindu-şi diferenţele de bani", a precizat Aurel Simion. Totuşi, autorităţile urmau să verifice dacă cei păgubiţi fac parte din lotul menţionat sau dacă cele sesizate de oamenii din Dingeni reprezintă un nou caz de inşelătorie.