Interviu! Dolineaschi: Vă garantez că vom face în continuare guvernare pentru Botoșani

Andrei Dolineaschi
Andrei Dolineaschi

Preşedintele PSD Botoşani, deputatul Andrei Dolineaschi, a acordat un interviu pentru BotosaniNews în care vorbeşte despre schimbările politice majore la nivelul judeţului Botoşani şi consecinţele acestora.

Cum comentați schimbarea vicepreşedintelui PSD şi numirea democrat-liberalului Cristian Achiței în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul deschis al liberalilor, foștii parteneri ai PSD din USL?

like facebookAceastă numire reprezintă actul oficial prin care Partidul Democrat Liberal  revine în conducerea județului Botoșani, sub umbrela Alianței Răului dintre PDL și PNL. Este un act politic  prin care este înfrântă voința botoșănenilor care în 2012 au sancționat dur tot ceea ce a însemnat regimul Băsescu. Nu am nimic personal cu domnul Achiței, dar numirea sa în funcția de vicepreședinte seamănă cu intrarea pe ușa din dos a CJ a acestui partid de buzunar al domnului Traian Băsescu. Alegătorii din Botoșani au votat împotriva PDL în 2012, deci nu au niciun drept să ia decizii în numele lor.

De ce spuneți că PDL e un partid de buzunar al domnului Băsescu? Dânsul a spus că susține Partidul Mișcarea Populară…

Dar tot domnul Băsescu a spus că Emil Boc ar fi cel mai bun candidat la Președinție din partea dreptei. Iar domnul Boc este un fruntaș al PDL, alături de mulți alți prieteni ai domnului Băsescu. PDL a pus-o deja în lista eligibilă a candidaților pentru Parlamentul European pe doamna Monica Macovei, prietena domnului Băsescu, cea care a desfășurat acea propagandă de defăimare a României în ochii oficialilor europeni, în timpul referendumului pentru demiterea președintelui. În PDL este și domnul primar Falcă de la Arad, finul domnului președinte. Și sunt multe astfel de legături prin care domnul Băsescu exercită controlul asupra PDL. Nu suntem naivi…

Dar de ce spuneți că PDL e un partid de buzunar? PDL a condus România…

Nu intenționez să-i jignesc. Vroiam să spun că este un partid controlat de domnul Băsescu, nu neapărat că e un partid mic. Deși, trebuie să admitem că după votul din 2012, PDL și-a înjumătățit cota. La Botoșani a fost chiar mai rău. Deci alegătorii le-au spus că nu-i mai vor să conducă județul sau România. Tocmai de aceea spun că prezența PDL în conducerea Consiliului Județean este ilegitimă.  Alegătorii au votat altceva. PNL i-a adus la conducere, ei vor răspunde în fața alegătorilor USL care se simt trădați.

Legea nu interzice ca PDL să aibă un vicepreședinte, dacă acesta are susținerea unei majorități în Consiliul Județean. Domnul Achiței a avut susținerea PDL și a PNL. De ce spuneți că este o Alianță a Răului, pentru că și acei consilieri au fost votați de botoșăneni?

Este o Alianță a Răului pentru că ambele partide au pervertit votul pe care l-au primit de la alegători. Inclusiv alegătorii PDL au fost înșelați, pentru că aceștia s-au aflat de cealaltă parte a baricadei în 2012. Nu au votat PDL ca să facă o combinație cu unul din principalii lor adversari. În cazul PNL e și mai grav, pentru că liberalii nu au primit votul cetățenilor în nume personal. Au fost votați sub sigla USL. Ei nu pot să vină acum să împartă votanții USL, să spună că atâți au fost cu PNL și atâți au fost cu PSD. Sunt mulți alegători care au votat USL în principal pentru că era formula care se opunea regimului Băsescu, nu neapărat pentru PSD sau PNL. Așadar, liberalii au trădat o dată atunci când au rupt USL și au mai trădat a doua oară când s-au dus lângă PDL.

Liberalii vă acuză că ați făcut acel pact de coabitare cu Traian Băsescu, la fel cum spuneți dvs. acum că PNL a făcut o Alianță a Răului cu PDL. Nu e același lucru?

În niciun caz! Cele două situații sunt complet diferite. În primul rând domnul Crin Antonescu a fost  a fost consultat și a acceptat acel Pact de coabitare. A fost la Cotroceni când s-a semnat. Deci e incorect să contești ceea ce ai acceptat. În al doilea rând, atunci a fost un pact pentru asigurarea funcționării instituțiilor publice, în interesul național, în timp ce acum la Botoșani are loc un troc politic în care se împart funcții între PNL și PDL. Atunci premierul Victor Ponta nu a împărțit nicio funcție cu Traian Băsescu. Acum primul act oficial al Alianței Răului a fost tranzacționarea funcției de vicepreședinte CJ, care a fost acordată PDL în schimbul asigurării scaunului domnului Florin Țurcanu la alegerile din 2016. O altă țintă este funcția de viceprimar de la municipiul Botoșani. Deci în cazul pactului de la Cotroceni a fost vorba de un armistițiu între doi adversari, în interes național – în cazul Alianței Răului de la Botoșani vorbim de o contrabandă cu funcții publice, într-o adevărată cârdășie politică, fără nicio legătură cu votul și cu interesul alegătorilor. Nu putem compara cele două situații, sunt complet diferite.

Ce va face PSD, după pierderea majorității în Consiliul Județean?

PSD va rămâne fidel sloganului din campanie, „Guvernare pentru Botoșani”. PSD este la guvernare, iar eu ca deputat de Botoșani vă garantez că vom face în continuare guvernare pentru Botoșani. O prioritate este infrastructura de drumuri din județ – s-a făcut drumul de la Darabani, de la Flămânzi, au început lucrările la drumul Botoșani–Suceava. Drumurile sunt importante, pentru că dacă ai drumuri, atunci vin și investitorii, iar dacă ai investitori, atunci se creează locuri de muncă.  Prima întrebare a unui investitor este cât timp faci până la cel mai apropiat aeroport. Deci drumul Botoșani-Suceava are o importanță strategică pentru județ. În plus, am reușit să obținem terenul de la Armată pentru construcția de locuințe în municipiul Botoșani. De asemenea, doamna deputat Tamara Ciofu a deblocat proiectul alimentării cu gaze de la Răchiți. Și mai sunt astfel de proiecte finanțate pe linie de guvernare. Mă aștept ca acum prin venirea PDL la conducerea județului să ni se pună piedici, dar vom găsi soluții.

La ce fel de obstacole vă așteptați din partea PDL?

Pot fi multe zone în care se pot băga bețe în roate. De exemplu, mă aștept ca PDL să încerce direcționarea fondurile de dezvoltare ale județului către primarii PDL. Ar fi profund incorect pentru că acele primării au mai beneficiat de ceva bani în timpul guvernării Boc-Băsescu, față de altele care nu au primit nimic și au acumulat un deficit mare de dezvoltare. Partea bună e că acum Guvernul a definit, pentru prima oară, un set de criterii obiective în alocarea fondurilor, astfel încât banii să ajungă acolo unde e cea mai mare nevoie de ei. Dar asta nu înseamnă că PDL nu va încerca să forțeze mâna președintelui CJ. Vă amintesc doar că atunci când făceam demersuri la Guvern pentru alocarea finanțării la drumul Botoșani-Suceva, toate forțele din județ, inclusiv aliații noștri de atunci, așteptau să se bucure de eșecul nostru. Am reușit totuși să obținem banii, iar acum lucrările sunt în desfășurare, dar vă dați seama că vor fi șicane politice, după ce Alianța Răului a preluat majoritatea din Consiliul Județean.

Cum vedeți alegerile europarlamentare? Care este principalul adversar al PSD?

Adversarul principal îl reprezintă partidele președintelui Traian Băsescu. Mai simplu spus, tot ceea ce reprezintă regimul Băsescu. La Botoșani, cea mai reprezentativă formațiune din acest conglomerat rămâne PDL. Acum că au revenit la putere în județ, vor încerca sa folosească această poziția din Consiliul Județean pentru a-și crea avantaje în timpul campaniei electorale. Sper că nu aibă suficient timp să repună în funcțiune acea mașinărie de mită electorală pe care am văzut-o atunci când PDL se afla la guvernare.

Care sunt țintele politice ale acestor alegeri?

Sunt trei ținte politice majore: PMP vrea să facă un scor cu două cifre, PNL trebuie să obțină minim 20%, iar PSD trebuie să obțină peste 35%. Cel mai puțin probabil este ca PNL să obțină minim 20%. Despre PMP cred că vor avea un rezultat slab la Botoșani, dar au șanse să obțină un rezultat cu două cifre pe plan național. Iar în privința PSD, am încredere că vom atinge ținta propusă. Vom face o companie curată și nu se vom ataca foștii aliați din USL.

2 thoughts on “Interviu! Dolineaschi: Vă garantez că vom face în continuare guvernare pentru Botoșani

  1. Pingback: BotosaniNews.ro
  2. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Nu-l cunosc pe omul asta dar pare foarte antipatic. arogant si plin de el. Este in om important?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *