Instanţa de judecată a Tribunalului Botoşani, secţia comercială, a dispus marţi intrarea in faliment a Moldopan SA. Decizia vine după un adevărat război al nervilor declanşat intre Fisc şi reprezentanţii societăţii controlate de controversatul afacerist Constantin Cuciureanu, conflict in urma căruia datoriile societăţii către bugetul de stat au crescut pină la 43 de miliarde de lei vechi.
In fapt, declinul Moldopan a inceput imediat ce pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de COM Claudia SRL, firma lui Constantin Cuciureanu. Considerat pină atunci cel mai mare producător de produse de panificaţie din Botoşani, Moldopan a inceput să adune datorii la bugetul consolidat al statului, debite care au atins plafonul de 25 de miliarde de lei vechi la inceputul lui 2005. Finanţele au pus sechestru pe bunurile societăţii de la Săveni, dar cind să le facă evaluarea, salariaţii au blocat porţile şi au dat drumul la ciini. Intr-un final, Fiscul a scos bunurile la vinzare, dar, deşi au fost organizate 12 licitaţii, nu s-a vindut nimic, intrucit licitaţiile au fost blocate de cei din anturajul lui Cuciureanu. Aceştia cumpărau caietele de sarcini, după care fie nu se mai prezentau la licitaţii, fie nu mai achitau sumele pentru care işi adjudecaseră bunurile. In cadrul acestor şedinţe de licitaţie, unul dintre a??ofertanţia?? a preferat să piardă 100 de milioane de lei numai pentru a bloca vinzarea. Şi, in timp ce datoriile la bugetul de stat creşteau, Cuciureanu a reuşit să vindă moara de griu din Botoşani, care a fost demolată mai apoi şi vindută cărămidă cu cărămidă.
Tot pentru a bloca acţiunea celor de la Fisc, reprezentanţii Moldopan au solicitat in instanţă suspendarea procedurii de faliment şi declanşarea lichidării judiciare. In acest context, Cuciureanu a mai solicitat strămutarea cauzei intr-un alt judeţ pe motiv că reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice i-ar fi afectat imaginea, iar magistraţii botoşăneni ar fi putut fi influentaţi de imaginea proastă. Războiul a continuat prin contestarea datoriilor cuantificate de Fisc, după care reprezentanţii Moldopan au depus plingeri penale pentru a ţine in loc falimentul. Iar lupta nu s-a oprit aici, oamenii lui Cuciureanu invocind la un moment dat şi o serie de aspecte de neconstituţionalitate.
In urma firmei rămin datorii de 45 de miliarde de lei vechi
După 12 termene de judecată, magistraţii Secţiei Comerciale au decis, luni, intrarea in faliment a Moldopan, datoriile totale către Fisc şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fiind estimate la 45 de miliarde de lei vechi. Conform procedurilor, judecătorul sindic urmează să stabilească lichidatorul, iar toţi creditorii firmei să se inscrie la masa credală pentru recuperarea datoriilor. Chiar dacă acest lucru nu inseamnă decit ingroparea societăţii Moldopan, cazul in sine demonstrează, incă o dată, modul in care şi-a construit afacerile Constantin Cuciureanu, care a falimentat pină acum mai multe societăţi. Cumpărate de la Fondul Proprietăţii de Stat, acestea au fost devalizate, iar mai apoi ingropate in datorii
A?