Anchetă pentru un abuz de miliarde

primaria dorohoi (2)Trei angajaţi ai Primăriei Dorohoi sunt anchetaţi de procurori pentru abuz în serviciu, fiind consideraţi responsabili în cazul dosarului „semnalizatoarelor rutiere” achiziţionate la preţuri astronomice în 2011 pentru drumurile din Dorohoi.

Mai mult, prejudiciul creat la bugetul de stat a fost calculat la peste 125.000 de lei şi nu a fost încă recuperat. Anchetatorii nu au făcut publice numele suspecţilor, însă surse neoficiale susţin că ar fi vorba de membrii comisiei care au atribuit contractul asocierii de firme Bitunova şi Bif Conf.

like facebookCazul a intrat în atenţia Serviciului de Investigare a Fraudelor Botoşani, în urma unui articol publicat de „Monitorul de Botoşani” în septembrie 2013, care relata despre rezultatul unui control al Curţii de Conturi. Potrivit acestuia, preţul unitar al indicatoarelor rutiere din oferta acceptată de primărie este foarte mare în raport cu preţurile utilizate la alte lucrări similare, lucru constatat uşterior şi de anchetori. De exemplu, doar pentru semnalizatoarele „sector de drum în lucru” folosite pe timpul execuţiei lucrărilor de şlam bituminos, s-au cheltuit 75.000 de lei, respectiv 15.000 lei pe set. Suma reprezintă 33% din costul materialelor utilizate, respectiv 230.486 de lei. Auditorii spun că la alte lucrări semnalizarea rutieră a costat sub 1% din valoarea materialelor.

Potrivit răspunsului trimis de mai multe firme controlorilor, costul real al setului de semnalizare sector în lucru, aprobat de Poliţia Dorohoi pentru lucrarea menţionată, a fost de 10.290 de lei, fără TVA. Auditorii susţin că şi în acest cost preţul indicatorului rutier a fost cuprins la valoarea de 26 de euro bucata (aproximativ 109 lei), preţ considerat dublu faţă de cele practicate la alte lucrări.

Pe de altă parte, auditorii au recomandat, printre altele, Primăriei Dorohoi să stabilească proporţiile prejudiciului, precum şi dispunerea măsurilor de recuperare a acestuia.

Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Sursa: Monitorul de Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *