O femeie a dat in judecata sase institutii pentru a recupera banii platiti pentru o operatie la inima

O botoşăneancă, in virstă de 54 de ani, care a suferit o intervenţie pe cord la Tirgu Mureş, a inceput un război cu instituţiile din domeniul sanitar, după ce a fost nevoită să achite 225 de miliaone de lei unei clinici din Tirgu Mureş, unde a fost operată pe cord. După ce a depăşit cu bine perioada de convalescenţă, aceasta a acţionat in judecată şase instituţii, inclusiv clinica in care i-a fost făcută manevra. "Doamna asigurată a chemat in instanţă Statul Romin, reprezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii Publice, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani, Casa de Asigurări de Sănătate Tirgu Mureş şi Institutul de boli cardiovasculare", a precizat Rodica Cociorvă, şeful compartimentului juridic al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Botoşani.

In urmă cu un an, femeia a suferit un stop cardiorespirator, in timp ce era internată in Spitalul Judeţean "Mavromati". După ce a fost resuscitată electric de medicii botoşăneni, acesteia i-a fost prezentat riscul de a suferi pusee de fibrilaţii ventriculare şi in perioada următoare, viaţa fiindu-i pusă in pericol in orice moment. Astfel, femeia s-a internat citeva zile mai tirziu in Clinica de cardiologie intervenţională din cadrul Institutului de boli cardiovasculare şi transplant din Tirgu Mureş.

După testele efectuate, medicii specialişti i-au recomandat să recurgă la o operaţie de implantare de urgenţă a unui defibrilator electric cardiac. Problema era, insă, că, deşi femeia era asigurată, a fost operată intr-un spital de stat, iar dispozitivul cardiac era trecut pe lista aprobată de Casa Naţională, aceasta a fost nevoită să şi-l cumpere de la un distribuitor de dispozitive medicale, pentru că spitalul nu primise fonduri pentru astfel de operaţii. Practic totul s-a redus din nou la birocraţie, anul trecut doar 20 de astfel de dispozitive fiind acordate de programul Ministerului Sănătăţii, Tirgu Mureş nefiind pe listă.

Reprezentanţii CAS Botoşani spun că femeia are toate şansele ca instanţa să-i admită cererea, pentru că un caz asemănător, in Braşov, a fost considerat ca un mod de creditare a sistemului din partea asiguratului.