Bolnavii de HIV/SIDA ameninţă cu proteste

Suferinzii de HIV/SIDA sunt revoltaţi că un proiect vizează eliberarea tratamentelor prin farmaciile cu circuit descis, ceea ce le-ar incălca flagrant dreptul la confidenţialitate.
Potrivit proiectului privind noul contract cadru pe 2008, medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi al celor cu tuberculoză vor fi eliberate, din aprilie, şi in farmaciile cu circuit deschis. Anunţul a stirnit nemulţumirea asociaţiilor afiliate Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). De altfel, pe 25 februarie, uniunea a inaintat Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicita neadoptarea hotăririi şi ameninţa cu acţiuni de protest. Acum, membrii UNOPA au anunţat intenţia de a organiza un miting pe 25 martie, pentru care au fost deja strinse 1.500 de semnături, dintre care 120 de la Botoşani. "
Eliberarea medicamentelor prin farmaciile cu circuit deschis este o măsură care duce la incălcarea confidenţialităţii diagnosticului. In plus, nu suntem de acord pentru că nu există siguranţa că in aceste unităţi vor ajunge medicamentele la timp", a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei "Tereza", membră UNOPA. Dorinţa celor de la minister este ca medicii de familie să prescrie tratamentele in fiecare lună, atit timp cit aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi de specialişti infecţionişti chiar săptăminal.
Un posibil efect al deciziei ministerului e abandonarea tratamentului de către bolnavi. Ei nu vor ca ceilalţi să afle că sunt in suferinţă, unii abia se prezintă şi aşa la farmaciştii din cadrul spitalelor. "Am discutat deja cu cel puţin 20 de persoane intre 18-25 de ani despre aceste aspecte şi s-au exprimat destul de clar, nu-şi mai iau tratamentul. Au spus că preferă să ajungă mai repede la un final decit să ştie toată lumea că sunt infectaţi cu HIV. La nivel naţional, 50% din pacienţi au declarat deja că nu-şi vor mai lua tratamentul ", a mai spus preşedintele asociaţiei Tereza. Aceasta spune că şi farmaciştii sunt destul de reticenţi la această decizie, intrucit ar trebui să asigure tratamente de cel puţin 1.000 de euro, nefiind insă siguri că le vor şi vinde