Constantin Cuciureanu rămine fără proprietăţi

Imperiul construit de Constantin Cuciureanu, prin acţiuni in forţă, a inceput să se clatine. Mai multe hotăriri judecătoreşti emise de instanţele din Botoşani şi Bacău il scot pe acesta din mai multe spaţii comerciale obţinute in trecut pe baza unor hotăriri judecătoreşti mai mult decit dubioase.

Primul care a reuşit să ciştige războiul impotriva lui Cuciureanu este Hariton Părăscuţă, administratorul societăţii Harmicom, scos cu forţa din restaurantul a??Stadiona?? in iunie 2006. In februarie 1997, in urma unei licitaţii publice, a cumpărat restaurantul de la fosta societate a??Alimentaţie Publicăa??. Patru ani mai tirziu insă, după ce Cuciureanu a preluat societatea mamă a??Alimentaţie Publicăa?? SA, s-a cerut rezilierea contractului pe motiv că nu au fost achitate ratele, deşi acestea fuseseră compensate. Fără să mai aştepte ca instanţele să se pronunţe definitiv, acesta a revindut restaurantul către părintele Gavril Paşcovici, iar in vara anului 2006, in urma mai multor hotăriri judecătoreşti mai mult decit dubioase, Hariton Părăscuţă a fost evacuat. Acesta nu a dezarmat, insă, şi a continuat să-şi apere drepturile in instanţă. După aproape doi ani de procese, in urma unor dosare civile – unul in anulare referitor la terenul pe care se află restaurantul a??Stadiona??, şi celălalt in revendicare pentru imobil, Hariton Părăscuţă a reuşit să redobindească dreptul de proprietate asupra acestora. Intre timp, insă, restaurantul a ajuns in administrarea lui Bobi Bordeianu, unul dintre bodyguarzii lui Cuciureanu.

Purtat prin instanţe, deşi a fost cumpărător de bună credinţă, administratorul Harmicom a depus deja o plingere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocind incălcarea dreptului la un proces just şi echitabil, şi a solicitat daune pentru toată perioada in care nu s-a putut folosi de spaţiul comercial. Plingerea a trecut de toate camerele inferioare şi urmează să intre la judecarea in fond.

Şi foştii salariaţi ai Comaliment au ciştigat in instanţă

Celălalt caz in care Cuciureanu a inceput să piardă teren este dosarul Comaliment. In urma unei acţiuni in anulare deschisă de salariaţii şi acţionarii societăţii, expulzaţi in noiembrie 2006 din propriul sediu, instanţa de judecată a Tribunalului Botoşani, secţia Comercială, a anulat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), din 29 septembrie 2006 prin care Cuciureanu şi cei din grupul său puneau mina pe friiele societăţii. Decizia intoarce societatea la situaţia din vara 2006, insă numai ipotetic. Asta pentru că salariaţii şi vechii acţionari nu şi-au intrat incă in drepturi, sediul Comaliment, magazinele şi funcţiile de conducere fiind incă sub controlul lui Cuciureanu şi al oamenilor săi. Practic, după ce sentinţa va rămine definitivă şi irevocabilă, toate contractele incheiate de Cuciureanu şi ai săi in baza hotăririlor AGA din septembrie 2006 ar urma să fie lovite de nulitate. Situaţia este insă mult mai gravă pentru că, intre timp, Cuciureanu şi oamenii lui au inchiriat sau au vindut o parte din spaţii, au dispus de resursele financiare ale societăţii şi de marfa existentă in magazine, schimbind, totodată, destinaţia unor spaţii. In plus, o parte dintre salariaţii-acţionari s-au trezit daţi afară.

Dincolo de acţiunile care vor urma in instanţă, decizia Tribunalului Botoşani recunoaşte, sub o anumită formă, că acţiunile de protest organizate de salariaţi in noiembrie şi decembrie 2006 au fost justificate şi că intrarea in spaţiile comerciale au fost nelegale.

Afaceristul riscă să piardă şi societatea Alimentaţie Publică SA

Infringerile din instanţele de judecată nu reprezintă singurele pierderi pe care le-ar putea suferi Cuciureanu. Potrivit unei ştiri difuzate ieri de postul de radio EuropaFM, controversatul afacerist ar putea pierde şi ce a mai rămas din Alimentaţie Publică SA Botoşani. In iarna anului 1999, Cuciureanu a cumpărat de la fostul Fond al Proprietăţii de Stat (FPS), 91,3% din pachetul majoritar de acţiuni de la societatea botoşăneană, pentru care s-a angajat să plătească un avans de 3.624 de lei, in cinci rate anuale. In urma unor verificări efectuate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (n.r. – moştenitoarea FPS) s-a constatat că omul de afaceri nu ar fi plătit ultimele două rate scadente in decembrie 2003 şi decembrie 2004. Prin urmare, AVAS a inceput executarea silită a firmei, incă din 2004, pentru recuperarea sumelor restante, iar următorul pas a fost desfiinţarea contractului de vinzare-cumpărare.

Autoritatea a cerut in instanţă reinscrierea ca acţionar şi obligarea lui Cuciureanu să achite daune in valoare de 30.239 de lei. Totodată, instanţa urmează să stabilească alte penalităţi care vor trebui plătite de Constantin Cuciureanu, sub formă de sancţiuni, dividendele incasate in anii precedenţi şi cheltuieli de executare silită.

In primăvara anului 2005, Constantin Cuciureanu a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie şi a fost cercetat pentru utilizarea unor credite in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate şi dare de mită. Intre timp, prin modificarea legii, Cuciureanu a scăpat de o serie de acuzaţii, dar pină la această dată procurorii nu s-au pronunţat cu privire la celelalte capete de acuzare.