Judeţul Botosani are peste 100.000 de obezi

Obezitatea se extinde din ce in ce mai mult şi in judeţul nostru, atrăgind afecţiuni medicale grave şi chiar neplăceri in relaţiile sociale. 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate, care este urmare a unui mod de viaţă dezordonat. O arată studii intregi efectuate de la reviste de specialitate pină la specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
In Romania sunt teoretic peste 3,5 milioane de obezi şi numai 5% dintre aceştia sunt controlaţi medical şi mult mai puţini urmează un program de slăbire, ţara noastră fiind una din puţinele care nu au un program naţional şi o evidenţă strictă a acestor cazuri.
Studiile arată, insă, că unul din trei botoşăneni este supraponderal şi unul din patru este obez, ceea ce inseamnă că peste 100.000 de botoşăneni sunt afectaţi de obezitate. In plus, unul din 10 copii este gras, iar orele de educaţie fizică nu se fac cum trebuie. Potrivit specialiştilor, ar trebui ca părinţii să fie preocupaţi ca micuţii să facă mai multă mişcare, in loc să stea la televizor sau la computer. Deşi in ţara noastră şi cu atit mai puţin in Botoşani incă nu poate fi vorba de copii supraponderali din cauza fast-food, aşa cum se intilnesc in alte state, medicii sunt de părere că generaţiile de azi vor ajunge aproape fără excepţie persoane obeze cu afecţiuni cronice severe.

Greii judeţului au probleme de sănătate

Deşi nu au o statistică la zi, reprezentanţii Spitalului Judeţean spun că cel mai greu botoşănean pe care l-au internat a avut 186 de kilograme şi suferă de o afecţiune cardiacă cronică. In ultimul an, bărbatul a fost adus de două ori la spital, de fiecare dată fiind necesară o adevărată mobilizare de forţe, pe lingă o ambulanţă specială, la domiciliul acestuia fiind prezent şi un echipaj de subofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a-l căra.
"Eu am aproape 150 de kilograme şi am inceput să iau in greutate in urmă cu ciţiva ani şi copilul meu incepe să ia şi el in greutate. Şi eu şi soţia citim tot felul de materiale şi de multe ori găsim că această ingrăşare este influenţată şi de faptul că eu sunt gras. Din experienţa pe care o am să incerc să fac tot posibilul să nu ajungă ca mine", a spus M.T., de 60 de ani, din Botoşani. De altfel, specialiştii in boli de nutriţie arată că şansele unei persoane de a deveni obeză cresc cu 57% dacă are un prieten sau o rudă care a devenit obeză.
Chiar dacă par condamnaţi la o viaţă inchisă intre patru pereţi şi din cauza afecţiunilor care ii ţintuiesc la pat, unii dintre "greii " Botoşaniului şi-au păstrat şi simţul umorului. R.M. are aproape 160 de kilograme la cei 56 de ani şi, de mai bine de un an, se deplasează foarte greu. Fiind şi bolnav de diabet şi suferind cu inima, uneori mai are nevoie de ambulanţă şi cheamă şi pompierii. "Am inceput să-mi dau seama că mă ingraş, cind imi spuneau prietenii să mai sug din burtă cind făceam poze. Mă ingrăşam de la o lună la alta şi nu puteam face nimic. Acum am cam acceptat situaţia. Prima oară cind au venit de la amblanţă la mine acasă, era o asistentă cit piciorul meu. Mi-era rău, dar m-a pufnit şi risul şi am intrebat-o dacă mă cară in braţe sau in spate", a povestit bărbatul.
Medicii spun, insă, că pe lingă situaţiile jenante in care sunt transportaţi cu ajutorul pompierilor la spital, obezii au un factor de risc crescut in afecţiuni precum insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială, diabet, gută, hiperlipidemii, litiază biliară, insuficienţă respiratorie sau boli reumatologice. Obezităţile prezente in evidenţele medicilor botoşăneni sunt complicaţii de tip metabolic, diabet, hipertensiune.

Probleme apărute din cauza alimentaţiei şi a neglijenţei

Conform definiţiei, obezitatea este un exces de greutate prin creşterea masei ţesutului adipos. Masa adipoasă reprezintă in mod normal intre 10 şi 15% din greutatea bărbatului şi intre 10 şi 25% din cea a femeii. Se vorbeşte de obezitate atunci cind ea depăşeşte 15-20% din greutatea bărbatului şi 25-30% din cea a femeii. Obezitatea este provocată de un aport energetic superior cheltuielilor organismului. Totuşi, nu pot fi excluşi factorii genetici, metabolici sau legaţi de mediu. Nu sunt de neglijat, insă, nici persoanele care nu mai au niciun interes pentru sănătatea lor. Un caz care i-a uimit pe medici a fost cel al unei femei care le-a povestit că, de ciţiva ani, soţul nu face decit să mănince şi să ducă o viaţă complet sedentară, luind in greutate aproape săptăminal. "Desigur că există şi cazuri de pacienţi care sunt bolnavi şi nu pot face nimic. Dar majoritatea au ajuns aşa din nepăsare şi din lipsă de ingrijire", spune unul din medicii internişti din cadrul Spitalului Judeţean.
Studiile europene arată că in general de obezitate suferă persoanele cu venituri modeste. Munca fizică istovitoare nu mai este atit de răspindită, iar astfel de persoane nu au destui bani pentru fitness şi săli de sport şi nici pentru o alimentaţie sănătoasă. Paradoxal, problema majoră este in SUA, unde alimentaţia de tip fast-food este la putere. "E vina copiilor că ajung ca nişte baloane? Nu. Mai degrabă a părinţilor, care nu ştiu să-i educe să mănince sănătos. De ce să-şi piardă ore in şir să gătească o cină sau un pachet pentru la şcoală cind e aşa de simplu şi de ieftin să meargă la fast food? Cu 10-15 lei ţi-ai hrănit toată famili", a spus unul din medicii specialişti din cadrul secţiei medicale a Spitalului Judeţean "Mavromati".

Medicii spun că obezitatea poate fi "contagioasă social"

Noile informaţii indică faptul că obezitatea pare a fi "contagioasă social ". Aceasta inseamnă că oamenii au tendinţa să imite prietenii sau familia, atunci cind prietenii şi familia devin obezi sau cind pierd in greutate. Experţii au remarcat că aceste date dau o bază ştiinţifică ipotezei că oamenii privesc unii la alţii pentru a determina ce inseamnă greutate adecvată, acceptabilă. "Dacă eşti doar puţin plinuţ şi cei din jurul tău au greutate mai mare, te simţi bine cind te priveşti in oglindă. Sunt o mulţime de reţete de slăbire pe piaţă, la fel ca şi cu fumatul. Dar niciuna nu valorează prea mult, dacă nu te ţii de ea. Şi nu trebuie uitată masa musculară, care trebuie lucrată in permanenţă. Cel mai greu lucru de controlat este apetitul. In special mincatul seara. Numai o dată pe săptămină, dacă luăm o cină copioasă, toată săptămina de dietă se poate duce pe apa Simbetei", a precizat medicul de familie Simona Marinescu.
Instrumentul de bază pus la dispoziţie este Indicele de Masă Corporală (IMC) care permite evaluarea greutăţii in funcţie de inălţime, inlocuind parametrul de "greutate corporală ideală" ca şi criteriul de apreciere a obezităţii.

IMC este raportul dintre greutatea in kilograme şi pătratul inălţimii (exprimată in metri). IMC ideal se situează intre 10 şi 25 kilograme pe metrul pătrat, şi intre 20 şi 27 după 50 ani. Se vorbeşte de obezitate atunci cind acest indice este mai mare de 30