Indienii au umflat şomajul la Forma

Situaţia de la Forma SA este din ce mai delicată in condiţiile in care numărul angajaţilor s-a redus la jumătate in ultimul an, producţia a incetat şi urmează concedieri colective. Problemele pornesc de la nivelul conducerii, unde, deşi cetăţeanul indian Raju Kashyap deţine funcţia de manager, neoficial se pare că toată afacerea e condusă de un alt cetăţean indian G.S Bedi. Mai mult decit atit, G.S. Bedi s-a prezentat la sfirşitul anului trecut la prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu, recomandindu-se ca director executiv al societăţii in condiţiile in care, potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, nu deţine această funcţie. In faţa prefectului cetăţenii indieni au promis investiţii majore, că vor angaja mulţi botoşăneni şi vor aduce şi forţă de muncă din India.
La doar citeva luni de atunci, firma are probleme cu Fiscul, bunurile sale fiind sechestrate din cauza datoriilor de 500.000 de lei. La inceputul acestui an societatea a fost ameninţată chiar cu blocarea conturilor, insă a scăpat de măsură, după ce a achitat o parte din debite. Deşi beneficiază de un grafic de rambursare pină in aprilie, Forma a rămas fără contabili, care au demisionat in bloc. In urma acestei situaţii, Fiscul va verifica activitatea firmei şi responsabilii care au dreptul să semneze actele societăţii. "In următoare perioadă vom dispune efectuarea unui control la societate pentru a clarifica situaţia", a declarat Doru Alupoaie, şef interimar al Administraţiei Financiare a Contribuabililor Mijlocii.

Sindicaliştii aşteaptă explicaţii

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi in condiţiile in care, in ultimul an, numărul angajaţilor s-a redus la jumătate, iar in viitorul apropiat urmează concedieri colective. "Cert e că au oprit producţia şi concediază oamenii. Investiţiile promise şi angajările sunt deocamdată poveşti" a declarat Ştefan Ţarcă, lider de sindicat al CNSLR Frăţia. Acesta a adăugat că, anul trecut, cind a fost preluată de cetăţenii indieni, firma avea 98 de salariaţi, iar acum a ajuns la 42 şi urmează să mai fie concediaţi incă 26. Cit priveşte viitorul societăţii, sindicaliştii spun că, deşi au solicitat in mai multe rinduri discuţii cu conducerea societăţii, nu s-a putut face acest lucru, iar acum se dezmembrează utilajele şi se exportă in India.
Potrivit unor surse neoficiale, cea mai importantă achiziţie a firmei a fost o vilă de protocol, in cartierul Alfa Land, cu valoarea de peste 500.000 lei. Deşi este specializată in producţia de tractoare, investitorii susţin că, in viitor, societatea va produce macarele.

Firma a fost cumpărată cu 2,15 milioane de dolari

Forma SA este listată pe piaţa RASDAQ din 1996. Potrivit pagii de Internet indiainfoline.com, in februarie anul trecut producătorul indian de macarale Action Construction Equipment a cumpărat, prin intermediul filialei sale cipriote Frested Ltd, 73,9% din compania Forma SA pentru 2,15 milioane de dolari.