O treime dintre asociaţiile de proprietari au solicitat firmelor Elsaco şi Aquaterm să defalce facturile de la Termica fără a se ţine cont de prevederile legilor din domeniu. In necunoştinţă de cauză sau din alte motive, cele două firme au ţinut cont de solicitări şi au incărcat sumele de plată pentru citeva mii de familii, repartizind consumul comun de agent termic doar la locatarii racordaţi la Termica. Chiar dacă nu convine botoşănenilor care şi-au montat centrate, legea prevede ca tot ce inseamnă consum comun să fie repartizat in mod egal tuturor apartamentelor din imobil, indiferent dacă sunt sau nu in sistemul centralizat de termoficare. Dacă preşedintele a avut, insă, interesul, in funcţie de discuţiile şi cunoscuţii din asociaţie, să nu se plătească agentul termic consumat pe proprietatea comună, acesta a trimis o adresă la firmele de repartitoare şi problema s-a rezolvat. Aşa se explică, in cea mai mare parte, diferenţele de pină la citeva milioane intre asociaţii in ceea ce priveşte sumele de plată la incălzire ale botoşănenilor din sistem. Mai mult, pentru că preşedinţii au solicitat ca necontorizaţilor să nu li se adauge niciun procent din factura generală a imobilului, botoşăneni care au dat bani pe repartitoare au ajuns la concluzia că, dacă ar renunţa la aparate, ar plăti mai puţin. Cum recuperează banii deja daţi, asta nu le explică, insă, nimeni.
Operatorii se incurcă in legi
Cu un set de legi la indemină, cu norme de aplicare apărute in ianuarie, preşedinţi, reprezentanţi ai operatorilor şi chiar ai autorităţii locale interpretează fragmente din lege cum doresc şi dau vina pe "haosul legislativ". "Este o carenţă legislativă. Avem o hotărire de guvern din 2003, potrivit căreia cheltuielile pentru incălzire pentru părţile comune se repartizează conform criteriilor stabilite de comun acord intre asociaţie şi proprietari. Este o lege mai tare decit un ordinal al ANRSC care solicită repartizarea pe toate apartamentele", motiva Petrică Parfenov, vicepreşedinte al Elsaco, faptul că a ţinut cont de adresele preşedinţilor de asociaţii. Acesta a precizat că din lege lipsesc doar cuvintele "conform normelor in vigoare". Din 2003 a mai apărut o lege a asociaţiilor de proprietari. Este vorba de 230 din 2007, iar normele de aplicare au apărut in ianuarie, acest an. "Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari reglementează consumurile aferente proprietăţii comune in conformitate cu legile in vigoare", spune, insă, legea din ianuarie. Mai mult, normele spun cum nu se poate mai clar că "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează in funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice şi metodologice elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)".
Conducerea Termica a solicitat ambelor firme de repartitoare să respecte legea, insă fără succes. "In plus, vom trimite către ANRSC adrese prin care vom prezenta situaţia de la Botoşani. Să-i sancţioneze Bucureştiul. Le-am trimis şi dumnealor un exemplar al adresei, poate in al 13-lea ceas vor intra in legalitate", declara zilele trecute Ion Diaconu, managerul de la Termica.
Repartitoarele vor fi obligatorii din 2009
Conform legii botoşănenii nu pot face altceva decit să dea in judecată asociaţiile, pentru că nu le protejează interesul, dar şi firmele de repartitoare, pentru că au dat bani pe aparate, plătesc anual pentru citire şi facturare, dar nu au niciun ciştig. Ironic este că pină in toamna lui 2009 statul obligă toţi rominii să-şi monteze repartitoare, iar avantajul acestora ajunge să fie indoielnic. Chiar un angajat al Elsaco recunoştea zilele trecute: "Dacă nu v-aţi fi montat repartitoare aţi plătit mai puţin".