"Războiul umbrelelor" a luat o nouă turnură. Instanţa i-a anulat lui Aurel Anghelache brevetul pentru umbrelele de terasă, iar patronul işi va apăra la CEDO actul in baza căruia cerea bani de la utilizatorii umbrelelor.
Războiul umbrelelor, declanşat de omul de afaceri Aurel Anghelache impotriva celor 14 directori de firme şi companii naţionale şi internaţionale este pe cale să se incheie. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să anuleze certificatul Oficului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) deţinut de firma FAST Trading Company Botoşani şi in baza căruia Aurel Anghelache a solicitat daune materiale. Decizia ar putea afecta şi dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lingă Curtea de Apel Suceava impotriva celor 14 directori de firme şi companii naţionale şi internaţionale, dosar care riscă să rămină astfel fără obiect.
Certificatul OSIM a fost anulat in urma acţiunii deschise in judecată la Tribunalul Bucureşti de Brau Union Romania şi Interbrew Romania, in care a intervenit ulterior şi United Romanian Breweries Bere Prod. Aceste firme contestau veridicitatea datelor menţionate in certificatul OSIM şi au depus o copie după un aşa-zis brevet internaţional obţinut in urmă cu aproape 10 ani de firma Thompson şi in care apar, suprinzător, aceleaşi modele, in aceeaşi ordine, cu cele menţionate in certificatul emis de OSIM către firma botoşăneană STAFF. Luind act de acest aspect, Tribunalul Bucureşti a anulat certificatul, dar omul de afaceri Aurel Anghelache a atacat sentinţa in apel, insă acţiunea a fost considerată "nefondată". A urmat Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, insă pe 7 decembrie şi această instanţă a considerat recursul nefondat, iar decizia de anulare a certificatului a rămas irevocabilă.
Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii OSIM, prin intermediul consilierului juridic Oana Mărgineanu. "Decizia va fi publicată in numărul următor al Buletinului Oficial de Proprietate Intelectuală", a precizat aceasta.
Patronul botoşănean continuă lupta
Contactat de reporterii Monitorului de Botoşani, patronul societăţii STAFF, Aurel Anghelache, a declarat că respectivul document prezentat de adversari in instanţă ar fi un fals grosolan. "Mi-am angajat şi eu trei avocaţi şi am solicitat deja revizuirea dosarului. Este indamisibil. Pină in prezent au fost efectuate cinci expertize care mi-au dat dreptate. Unul dintre avocaţii părţii adverse este, insă, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale şi se inţelege de ce a fost luată o astfel de decizie. Am formulat deja plingeri penale şi nu voi renunţa. Mă voi adresa inclusiv Curţii Europene a Drepturilor Omului", a spus Aurel Anghelache. Cit priveşte dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lingă Curtea de Apel Suceava, anchetatorii aşteaptă mai intii decizia Inaltei Curţi pentru a stabili dacă vor continua cercetările.
Procese cu firme internaţionale judecate la Suceava
La finele lunii iunie 2005, Aurel Anghelache a făcut dovada că deţine exclusivitate asupra dreptului de fabricare şi comercializare a umbrelelor de terase. In baza certificatului OSIM deţinut din 1993, el a depus o plingere penală impotriva a 15 directori de mari companii interne şi internaţionale care utilizau modelul umbrelei de terasă. Printre cei urmăriţi penal se află şefii unor firme de prestigiu, precum McDonalds, Coca-Cola sau Metro Cash&Carry. Iniţial, procurorii botoşăneni au dispus neinceperea urmării penale, insă Parchetul de pe lingă Curtea de Apel Suceava a infirmat soluţia şi a dispus continuarea cercetărilor