Retea de prostitutie pentru institutii publice

Situatia aparuta la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) tinde sa se transforme intr-o bomba gata sa explodeze. Noi elemente aflate din declaratia minorei cu care s-au distrat angajati ai serviciului arata ca intamplarea este in realitate o practica folosita de mai multe institutii.

Minora avea la data distractiei 15 ani si provenea din sistemul de protectie a copilului. Locuia in complexul de apartamente "Ciresarii", din municipiul Botosani si, conform declaratiei date in fata reprezentantilor institutiilor care au instrumentat cazul, avea un peste numit "Marcu", care ii aranja intrarile si intalnirile amoroase. Totul a iesit la lumina cand, dupa o disparitie a fetei intre 1 august si 20 septembrie, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a solicitat formarea unei comisii care sa afle ce a facut in tot acest timp. "Cand am realizat gravitatea celor declarate de fata am inaintat documentul la Parchet", a declarat Stelica Bejenariu, presedintele Comisiei de protectie a copilului.

Adolescenta a dat declaratii in fata psihologilor

Din surse neoficiale am intrat in posesia unor fragmente din declaratiile fetei despre care reprezentanti ai diverselor institutii au inceput sa afle inca octombrie. "Intr-o alta zi, am fost dusa la (…) si am intretinut relatii sexuale cu cinci persoane. (…) Marcu mi-a spus ca voi cunoaste si un sef.(…) Am intrat in nu stiu ce birou, unde un barbat (ii descrie semnalmentele) m-a dezbracat si am facut sex normal si oral. Dupa aceea mi-a spus hai in biroul sefului. Era o canapea, multe cutii si dosare. (…) Am intretinut relatii sexuale inclusiv cu seful. (…) Dupa aceea Marcu a sunat si am parasit institutia aproape dezbracata", povesteste fata, precizand ca s-a amuzat dandu-si seama ca in exterior erau camere de luat vederi care o filmeaza astfel. Am mai fost si la alte institutii", adauga copila.
Surse din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au confirmat ca tanara a dat declaratii in prezenta unui psiholog si a altor reprezentanti ai DGASPC. Ea a spus atunci ca pestele a dus-o si la alte institutii.
Ulterior tanara a fost mutata la Grupul Scolar Pomarla. Acesteia i-a fost confiscat telefonul mobil pentru a nu mai putea lua legatura cu cel care-i gasea clienti. In prezent ea se pregateste pentru sesiunea speciala a Testelor Nationale.
Dosarul arata, asadar, ca la distractia din septembrie au participat cinci persoane, si nu patru, si ca printre acestia sunt si membri din conducerea unitatii. "Din declaratiile date reprezentantilor Protectiei Copilului stim ca fata avea un peste, care facea si cateva zeci de milioane de lei pe noapte. Se vorbeste, intr-adevar de persoane sus-puse, insa mai multe detalii nu am", a explicat Dorin Ciustea, vicepresedintele Consiliului Judetean care are in subordine DGASPC, adaugand ca sunt mai multe fete din sistemul de protectie cooptate in astfel de retele. Astfel anul trecut, Andreea Luminita Drilea, de 18 ani, din Complexul a??Floare de colta?? Dorohoi, a fost racolata de o retea de proxeneti din Suceava si obligata sa se prostitueze. Cei care ar fi trebuit sa o supravegheze au intervenit mult mai tarziu, tanara decedand in spital la Iasi. Politistii neaga existenta unor cazuri asemanatoare. "Anchetele derulate anul trecut, in cazul minorilor disparuti din centrele de plasament, au stabilit ca nu ar mai exista baieti sau fete care sa faca parte din retele de prostitutie sau de proxeneti", a declarat comisarul sef Mihai Bunduc, loctiitor al sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP).

Secret pazit de autoritati

De la aflarea intamplarilor fetei ce a fost bomboana de pe tort la serbarea unei zile de nastere a angajatului de la SPCRPCIV, nimeni nu a facut nimic public. Silvia Simiusca, directorul DGASPC, a declarat ca nu se afla la conducerea directiei atunci cand a fost instrumentat cazul si ca cei care s-au ocupat de el sunt in concediu. Prefectul sustine ca a aflat abia in decembrie, cand a solicitat ancheta la minister. Gheorghe Sorescu a declarat ieri ca nu are alte informatii si ca persoane suspecte sunt doar patru. Totusi acesta a spus ca a cerut statele de plata si a constatat ca seful serviciului in cauza nu apare ca fiind in concediu medical, in septembrie, asa cum Danut Ciubotariu a declarat in urma cu doua zile. "Unii spun ca este cercetat, unii spun ca nu", a declarat Sorescu. Desi precizeaza ca a auzit de enumerarea de catre fata a mai multor institutii, reprezentantul Guvernului sustine ca nu stie care sunt acestea. Asteptand raportul de la minister prefectul risca sa spuna doar ca "daca se adevereste implicarea mai multor institutii in aceasta poveste, atunci este, nu grav, ci extraordinar de grav. Fapta este total reprobabila". Tot prefectul a explicat ca imaginile luate de camerele de supraveghere sunt stocate la Serviciul Permise doar 30 de zile dupa care sunt sterse. "Nu sunt urmarite de cineva decat daca se intampla ceva. Asa se procedeaza si la prefectura", a spus Sorescu, adaugand ca brigada ministeriala nu a ridicat materiale video de la Botosani.
Seful Directiei Generale Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, chestorul Mihai Stancu, a precizat ca a dispus efectuarea unei anchete administrative imediat dupa ce a luat cunostinta despre cele intamplatee. Aflat intr-o misiune in tara, acesta nu a divulgat numele lucratorilor implicati. "Sa asteptam rezultatele anchetei. Daca informatiile se vor confirma, vor fi dispuse cele mai aspre sanctiunia??, a declarat chestorul Mihai Stancu. Nici Mihai Bunduc, loctiitorul sefului IJP, nu a oferit mai multe detalii. a??Suntem in faza nepublica a anchetei penale si prin urmare nu putem oferi nici un fel de informatii", a invocat comisarul sef Mihai Bunduc. La randul sau, Cristian Popovici, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani nu a facut nicio declaratie. Contactat telefonic, acesta a precizat ca institutia pe care o conduce va emite, cel mai probabil luni, un comunicat de presa. Nici identitatea proxenetului "Marcu" nu a fost divulgata.

"Dupa cateva pahare de whisky astfel de lucruri par normale"

Tinuta sub tacere, situatia in care sunt puse fetele din sistemul de protectie a copilului si comportamentele angajatilor din institutiile publice tindea sa fie data uitarii, chiar daca existau, sau nu, rezultate oficiale. Daca reporterii Monitorului de Botosani nu aflau despre distractia de la Permise, nimic nu iesea la iveala, si asa cum de cateva luni toata lumea se face ca nu s-a intamplat nimic, asa ar fi stat lucrurile si mai departe. Chiar si asa, institutiile implicate au parghiile necesare sa dea din umeri si sa se intrebe. "La urma umei ce s-a intamplat? Dupa cateva pahare de whisky astfel de lucruri par normale", cum a declarat unul dintre oficialii judetului