Doi munictori de la UPSS, condamnati pentru moartea unui coleg

Doi angajati ai societatii UPSS SA au fost condamnati de judecatorii Judecatoriei Botosani in urma unui accident de munca din primavara lui 2006 soldat cu moartea unui angajat.
Maistrul Petru Maxim a fost condamnat pentru ucidere din culpa la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, iar Ilie Buhaceanu, sudor la aceeasi unitate, la un an de inchisoare cu suspendare. Instanta a mai obligat inculpatii si societatea UPSS sa plateasca sotiei victimei, Livia Pascariu, 5.800 de lei cu titlu de daune materiale si 35.000 lei cu titlu de daune morale.
Maistrul a fost gasit vinovat de faptul ca nu a instruit victima inainte de a schimba locul de munca, iar sudorul pentru ca nu a oprit-o sa efectueze operatia pentru care nu era calificata. In fata instantei cei doi s-au declarat, insa, nevinovati.
Fapta care a constituit obiectul dosarului s-a petrecut la inceputul lunii martie 2006. Angajat de peste 30 de ani la firma botosaneana, Dumitru Pascariu, de 54 de ani, a fost gasit in stare de inconstienta pe 2 martie, langa una dintre hale, colegii precizand ca a cazut de pe o cladire. Internat la Spitalul Judetean, barbatul a murit din cauza unei insuficiente cardio-respiratorii acute cauzate de traumatism. In urma anchetei s-a stabilit ca Dumitru Pascariu a fost repartizat sa lucreze la demontarea unor echipamente tehnice, in conditiile in care nu au fost respectate prevederile din Normele specifice de securitatea muncii pentru lucrari de montaj utilaj tehnologic si constructii metalice.

Si inspectorii de munca au aplicat sanctiuni in urma accidentului, repectiv 16.000 lei societatii si cate 5.000 de lei directorului tehnic, Ioan Hodoreanu si maistrului Petru Maxim.
Judecatoria Botosani a fost prima instanta unde s-a judecat dosarul, iar sentinta poate fi atacata cu apel la Tribunalul Botosani